MPO: Z vývoje české energetiky si může vzít ponaučení celá EU

Správné fungování energetického trhu a hrozící zdražení elektrické energie je v posledních měsících jedním z hlavních témat, které hýbe Českou republikou. V těchto dnech procházejí parlamentem vládní opatření proti zdražení elektrické energie pro domácnosti a firmy v příštím roce. Zástupci dotčených společností se chystají stát žalovat, mluví se o sumě až 260 miliard korun. I tím se bude zabývat již šestý ročník energetické konference Fungování energetických trhů v EU a ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Ministerstvo průmyslu a obchodu trvá na tom, že daň ve výši 26 procent jen usměrní návratnost investic do solárních elektráren z nynějších sedmi na původně plánovaných 15 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji české energetiky mluvil na Rádiu Česko náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

Konference v Martinicově paláci na pražských Hradčanech se účastní významné subjekty ovlivňující českou energetiku. Jedním z nich je i náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, podle kterého stát ve sporu s dodavateli dotované elektrické energie vyhraje.

„Vždy je třeba rozhodovat na základě právních rozkladů, které v tomto případě ukazují většinou ve prospěch státu. Stát by totiž mohl dojít k poměrně výrazné újmě, mohlo by dojít k ohrožení samotné ekonomiky. Zdražení by totiž pocítili nejen obyvatelé, ale i průmysl, který by se stal nekonkurenceschopným,“ vysvětluje Hüner, proč stát přistupuje k takovým krokům.

Na dnešní konferenci se podle Hünera bude diskutovat nejen o obnovitelných zdrojích energie, ale o celkovém fungování evropského trhu:

„Nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropskou unii je příklad obnovitelných zdrojů energie poučením, že se jedná o vtlačování netržního prvku s podporou do tržního prostředí. Pokud se to nenaplánuje do všech detailů, dostavují se tyto negativní důsledky.“

Problém podpory alternativních zdrojů energie řeší vedle České republiky různými restriktivními opatřeními například i Německo či Španělsko. EU se nicméně zavázala, že do roku 2020 bude podíl alternativních zdrojů na celkové spotřebě elektřiny činit 20 procent.

Tomáš Pavlíček, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme