MPSV přesune miliony určené na 'kurzarbeit' na podporu zaměstnávání absolventů

Některé státní programy, které měly pomoci firmám a jejich zaměstnancům během ekonomických potíží, se nepovedly. Na dnešním jednání tripartity to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. To se týká i příspěvků na takzvaný kurzarbeit. O peníze zažádalo méně firem, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce čtvrt miliardy korun z kurzarbeitu přesunout na podporu zaměstnávání absolventů. Chystá se tak využít většinu peněz, které mělo určené pro firmy ve finančních potížích.

České podniky tento program moc nevyužívají. Ze 400 milionů korun vyčerpaly zatím jen deset milionů.

KURZARBEIT je opatření, které má pomoci firmám překlenout nepříznivé hospodářské období bez propouštění zaměstnanců. Na platy zaměstnanců se skládají zaměstnavatelé společně se státem. Podobný systém znají už dlouho v Německu, kde znamená zkrácenou pracovní dobu. V Česku měli vybraní zaměstnanci strávit část pracovního týdne v práci a část na školeních.

Celkem 250 milionů se tak přesune na příspěvky na mzdu mladým. Zaměstnavatelé s tímto opatřením souhlasí.

Zástupci firem, odborů a státu řešili také nepříznivou situaci v dopravní infrastruktuře. Stavební podniky si delší dobu stěžují na nedostatek státních zakázek.

Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka je rozpočet na příští rok ve Státním fondu dopravní infrastruktury dostatečný. Přesahuje 70 miliard korun. Částka podle Rusnoka vyhovuje jak odborům, tak i zaměstnavatelům.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme