Mráz připravil slovenské zemědělce o miliardu korun, vláda jedná o pomoci

Slovenští ovocnáři a vinaři dělali, co mohli, ale proti mrazu byli krátcí. Stačilo pár mrazivých nocí a přišli o více než sedmdesát procent úrody a celkové škody se v přepočtu odhadují na miliardu korun. Na záchranu květů dokonce nasadili vrtulníky, ale nic nepomohlo. Slovenská vláda jim chce proto v tíživé situaci pomoci.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomrzlá vinná réva ve Velkých Bílovicích

Pomrzlá vinná réva ve Velkých Bílovicích | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná spočítala, že nízké teploty pod bodem mrazu způsobily celkové škody v přepočtu kolem jedné miliardy korun.

Sadaři dělali, co mohli, mezi stromy hořely parafinové louče i balíky slámy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy slovenských sadařů se zajímal tamní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Bohatší firmy s větším rozpočtem zase nasazovaly vrtulníky, které přelétávaly nad velkými sady a tlačily teplejší vzduch k zemi. Mrazy přesto spálily většinu květů.

Ve vládě lobbuje za ovocnáře ministryně zemědělství Gabriela Matečná, která musí nejdříve přemluvit šéfa státní kasy, aby našel peníze.

„Budeme o tom s panem ministrem diskutovat. On ví, které, řekla bych, kapsy jsou ještě plnější a do kterých bychom mohli nahlédnout. Možná že jeden takový tip mám i já. O výši budeme mluvit později,“ poznamenala Matečná.

Slováci se kvůli současné situaci bojí zdražování a šanci cítí zemědělci z Polska. „Určitě nebude stoupat na více než 15 procent,“ uklidňuje spotřebitele prezident Ovocnářské unie SR Marián Varga, že zdražení nebude nijak zásadní. A to právě kvůli konkurenci ze zahraničí.

Mrazy zničily velkou část úrody ovoce, meruňky možná nebudou. Pomrzlo i víno

Číst článek

Petr Vavrouška, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme