Mrazíky poškodily víno na jižní Moravě. Škody půjdou do milionů

Ranní přízemní mrazíky poškodily vinice na jižní Moravě. Vinaři hlásí, že zničeno je 25 až 30 procent úrody, rozsah poškození se mění podle lokalit. Škody na úrodě půjdou do milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinohrad

Vinohrad | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka jsou na tom špatně vinice ve všech vinařských podoblastech: „Nejvíc poškozené je Slovácko, pokračuje to směrem na Hustopečsko i Mikulovsko nebo Znojemsko."

Nejvíce poškozené jsou podle něj vinohrady, které jsou na svazích v nižších částech. „Pro vinaře je to samozřejmě problém, protože odhadovaná škoda v rámci celé České republiky v současné době je asi 400 milionů korun,“ doplnil Půček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemník Svazu vinařů Marek Půček v pořadu Stalo se dnes

Půček upozornil na to, že nižší produkce z letošního ročníku se odrazí na ceně vína: „Je to způsobeno jednak dnešními mrazy, ale i poškozením v rámci zimních mrazů. A tím, že tady nebude produktu takový dostatek, tak to bude mít určitě vliv na cenu vína. Předpokládám, že cena půjde nahoru.“

Příroda tak podle Půčka názorně odpověděla vládě na to, co chce zavést. „To znamená zavést spotřební daň na víno. Vinaři si nemohou hrozny dovézt a vyrobit z nich moravské víno, narozdíl od jiných produktů jako je pivo nebo lihoviny. Legislativa EU neumožňuje z hroznů z dovozu vyrábět moravské víno. To je ten paradox, který my neustále napadáme,“ dodal Půček.

Vlasta Gajdošíková, Jan Richter, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme