Mrazivý začátek května bude pro některé vinaře likvidační

Neobvyklé mrazy na začátku května způsobily rozsáhlé škody nejen na ovocných stromech, ale i na vinohradech. Ještě stále není jasné, jak špatné to bude, ale s nějakými ztrátami musejí pěstitelé počítat, zřejmě v řádech desítek milionů. Podle některých údajů dokonce v Čechách pomrzla většina hroznů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad, hroznové víno

vinohrad, hroznové víno | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rozsah škod je podle předsedy Cechu českých vinařů Jiřího Čábelky značný. Taková přírodní pohroma, v podobě jarních mrazů z minulého týdne, podle něj v Čechách už dlouho nebyla:

„Na Karlštejně, kde teplotu pravidelně měří, byly větší jarní mrazy naposledy v letech 1979 a 1980. Od té doby nevím, že by byly v Česku nějaké problémy, kdy by většina vinohradů zmrzla na 100 procent. To je velká tragédie, která tuto oblast snad ještě nepostihla.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Čábelka o zmrzlých vinohradech v Ozvěnách dne.mp3

Někteří vinaři tak přijdou o celou letošní úrodu. „Na sto procent mají veškeré vinohrady zmrzlé na Mělnicku, v Liběchově, na Karlštejně, v Kralupech, Slánsku, Malých i Velkých Žernosekách,“ vyjmenovává poškozené vinice Čábelka.

Na Mostecku a Litoměřicku mají vinohrady zmrzlé na 90 procent a nejlépe jsou na tom na Kutnohorsku a Roudnicku, kde zmrzlo zhruba 50 procent úrody.

„Vinaři si budou muset půjčit peníze na ošetřování vinic, i když nebudou sklízet. Bude to už třetí špatný rok: 2008 byla úroda normální, 2009 byla nižší, loňská byla velmi špatná. Letos je jediným světlým bodem fakt, že vinaři nebudou muset platit brigádníky na sklizeň,“ zlehčuje situaci Čábelka.

Vinaři podle předsedy cechu ještě nějaké zásoby vína mají, ale příští rok budou mít prázdné sklepy. „Pokud nepřijde pomoc zvenčí, bude to pro některé vinaře likvidační,“ dodává předseda Cechu českých vinařů Jiří Čábelka.

Aneta Vojtěchová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme