Mrazy ničily ovocné stromy

Letošní úroda ovoce je ohrožena: mrazy z konce minulého týdne totiž vážně poškodily ovocné stromy. Unie ovocnářů odhaduje škody na 100 miliónů korun. Ranní teploty, hlavně ve čtvrtek a v pátek v některých lokalitách, klesly až na minus osm stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třešně

Třešně

Největší škody se předpokládají u třešní, kde zřejmě zmrzlo osmdesát až sto procent květů podle lokality a odrůdy. Poškozeny jsou také meruňky a broskve, zejména v pěstitelských oblastech v Čechách. Morava, kde se tyto odrůdy pěstují nejčastěji, dopadla lépe.

Menší škody lze čekat také na hruškách, višních či švestkách. Poškození se nevyhnul ani hlavní ovocný druh jabloně, který v tu dobu nebyl v květu. Konečné hodnocení škod bude možné nejdříve za měsíc, až po úplném ukončení květu všech ovocných druhů.

Vilém Janouš, Vladislava Wildová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme