Mrazy snižují dodávky ruského plynu na západ

Kvůli mrazům snižuje ruský plynárenský kolos Gazprom dodávky zemního plynu do střední a západní Evropy. Znatelný pokles hlásí Maďarsko a Slovensko, menší omezení pak Itálie. K nám strategická surovina proudí bez omezení. Gazprom snížením dodávek chce, aby zbylo více plynu pro ruské domácnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynovod

plynovod | Zdroj: ČTK

Do centrální části Ruska kolem Moskvy dorazily tento týden sibiřské mrazy a teploty se tam pohybují kolem 30 stupňů po nulou. Na Sibiři teploty klesly až pod 50 stupňů. Moskva přešla na mimořádný režim spotřeby energie.

Nedávná rusko ukrajinská krize v dodávkách ruského plynu postavila unijní představitele EU před nečekaný strategický problém. Ačkoli země Unie odebírají z Ruska jen čtvrtinu své spotřeby zemního plynu, pokud přestane z východu proudit, působí to mnohým členům velké problémy. Některé země totiž na něm závisejí takřka bezvýhradně a zjevně neexistuje mechanismus, který by jim v případě déle trvající podobné krize efektivně pomohl.

Milan Kopp, Zuzana Bančanská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme