Murdochova 21st Century Fox kupuje celou společnost Sky

Americká mediální skupina 21st Century Fox nabídla úplné převzetí britského provozovatele placeného televizního vysílání Sky. Britská firma to uvedla v pátečním sdělení. Skupina, kterou vlastní mediální magnát Rupert Murdoch, má ve Sky dlouhodobě podíl 39,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Fox nabízí za akcii Sky 10,75 libry, což je 36 procent nad čtvrteční závěrečnou tržní cenou a celou firmu to zhodnocuje na 18,5 miliardy liber (597 miliardy Kč). Akcie Sky po zprávě na konci obchodování v Londýně vyskočily o zhruba 30 procent.

Sky už vytvořila nezávislý výbor, který nabídku amerického partnera prostuduje a vydá své doporučení pro vedení a akcionáře. Fox musí nabídku na převzetí Sky závazně oznámit do 6. ledna. Mezitím budou obě strany jednat o podmínkách transakce, uvedla agentura Reuters.

Britská mediální společnost British Sky Broadcasting Group (BSkyB) předloni převzala za 5,3 miliardy liber placené televize Sky v Německu a v Itálii. BSkyB se tak stala největším poskytovatelem placených televizí v Evropě a po těchto akvizicích svůj název zkrátila na Sky.

Fox byla součástí Murdochovy skupiny News Corp., která před pěti lety usilovala o koupi celé BSkyB. Od tohoto záměru ale ustoupila kvůli skandálu kolem odposlechů praktikovaných bulvárním týdeníkem News of the World, který patřil do Murdochovy skupiny.

News Corp. se v roce 2013 rozdělila do dvou samostatných společností – vydavatelská část si ponechala název News Corp., zábavní část dostala jméno 21st Century Fox. Sky loni jmenovala do čela své správní rady Murdochova syna Jamese. To vyvolalo dohady, že Fox se chystá nabídnout Sky úplné převzetí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme