Musk věnoval na charitu akcie Tesly v hodnotě téměř šesti miliard dolarů, sníží si tak zřejmě daně

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk loni v listopadu věnoval přes pět milionů akcií firmy na charitu. Jejich hodnota podle tehdejších průměrných cen činila zhruba 5,74 miliardy dolarů (124 miliard korun). Ukazuje to zpráva pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), která byla zveřejněna v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elon Musk

Elon Musk | Foto: Michele Tantussi | Zdroj: Reuters

V listopadu nechal Musk uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent svých akcií Tesly, a slíbil, že se výsledku hlasování podřídí. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, zhruba 58 procent se vyslovilo pro prodej akcií.

Tesla loni zvýšila čistý zisk o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů. Letos ale neuvede žádný nový model

Číst článek

Od té doby už Musk prodal akcie v hodnotě 16,4 miliardy dolarů. Velká část příjmů z jejich prodeje by měla směřovat na uhrazení daní. Musk před časem uvedl, že za loňský rok na daních v důsledku využití akciových opcí zaplatí přes 11 miliard dolarů. Dar na charitu by nicméně měl pomoci Muskovu daňovou povinnost snížit, upozornila agentura Bloomberg.

Šéf Tesly se opakovaně stával terčem kritiky, že neplatí spravedlivý podíl na daních. Americká senátorka Elizabeth Warrenová jej například přes Twitter vyzvala, aby platil daně a přestal „žít na účet všech ostatních“.

Musk je nejbohatším člověkem na světě, podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje hodnota jeho majetku nyní zhruba 227 miliard dolarů. Časopis Time i ekonomický list Financial Times loni v prosinci vyhlásily Muska osobností roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme