VIDEO: Čínské firmy investují tam, kde budou vydělávat. Česko pro ně není atraktivní, míní sinoložka

Pokud je šéf čínské investiční skupiny CEFC Jie Ťien-ming vyšetřován čínským státem, tak by nemělo být problém zjistit přes velvyslanectví, co se s ním děje. Alespoň to říká sinoložka Olga Lomová, podle které cesta Zemanových emisarů do Číny leží mimo regulérní kanály, kterými se vedou diplomatická jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Vyslanci pana prezidenta pravděpodobně podnikli v Číně nějaká blíže neurčená jednání, jejichž výsledek je stejný jako na začátku – Jie Ťien-ming je nezvěstný, respektive pravděpodobně vyšetřován a firma funguje dál,“ říká Lomová. 

Proč ale čínská strana nepodala české straně žádné informace o vyšetřování Zemanova poradce? Jedna z možností, která se nabízí, jsou nerovné česko-čínské vztahy. „Čína je ten silný partner, který nám ostentativně dává najevo, že my jsme ten slabý partner,“ upozorňuje. 

Vratislav Mynář také oznámil, že během cesty do Číny domlouval pořádání dalšího česko-čínského investičního fóra. Je naděje, že čínské investice ožijí a přijde investiční boom z Číny? „Osobně tomu nevěřím, je to přání otce myšlenky,“ přiznává. 

Když čínské firmy doopravdy investují v zahraničí, tak chtějí vydělávat, v Česku se ale podle ní zatím nepotkáváme v této rovině. „Nejsme pro čínské firmy z nějakého důvodu atraktivní destinace pro jejich investice,“ uzavírá Lomová s tím, že Česko je otevřená ekonomika od začátku 90. let a Číňané zde mohli celou dobu investovat.

Marie Bastlová, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme