Mýtné brány už zinkasovaly 100 milionů korun

Palubní jednotky už má 98 tisíc vozidel a celý systém funguje na 99,8 %. Desítky dopravců už ale vyčerpaly přes 95 procent své bankovní záruky, která je nutná k dodatečné platbě mýtného, a hrozí jim zákaz vjezdu na dálnice a rychlostní silnice, případně vysoké sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba mýtné brány

Výstavba mýtné brány | Foto: estav.cz

Celníci už na zpoplatněných silnicích vybrali na pokutách kolem sedmi set tisíc korun. Na místě mohou uložit blokovou pokutu do výše tisíce korun, ve správním řízení už pokuty vyšší. Při opakovaném nebo hrubém porušení předpisů hrozí dopravci až půl milionová pokuta.

Kontroly celníků se zaměřují nejen na to, jestli auta palubní jednotky vůbec mají, ale také na správnost jejich nastavení. Podle Karla Šimáka z Generálního ředitelství cel se placení mýta řidiči nevyhnou žádnou fintou.

"Nám ten systém ukáže přesně, když palubní jednotka nepípne a nedojde k odpočtu mýtného. Dáme znamení řidiči, že o něm víme, odvedeme ho na vhodné odstavné místo, kde provádíme další úkony."

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme