Mýtné by od příštího roku mohly platit i automobily nad 3,5 tuny

Od příštího roku by měly mýtné platit i automobily nad 3,5 tuny. Schválila to Poslanecká sněmovna. Pokud návrh projde Senátem a podepíše jej prezident, bude se mýtné platit nejen podle počtu náprav, ale třeba i podle ročního období nebo denní doby. Jednotlivé sazby pak určí ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Marián Vojtek

Podle jednoho z autorů normy, poslance ODS Oldřicha Vojíře, je tento systém spravedlivý ke všem, kdo jezdí po dálnicích a rychlostních komunikacích.

"Může se ukázat, že výkonové zpoplatnění bude platit pro ty, kteří je užívají méně, tak budou platit méně, a samozřejmě zase férově pro ty, kteří se v podstatě chovají jako kvazikamion, tak ten bude platit více," uvedl Vojíř.

Normu podpořili i poslanci z bývalé opozice, a to přesto, že k ní mají někteří výhrady, jako například stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban. "Já s tím příliš nesouhlasím, ale to je tak všechno, co s tím můžu udělat, protože to vychází z evropské směrnice," poznamenal Urban.

Poslanci současně schválili zavedení takzvaných elektronických vinět. Ty mají až od roku 2011 nahradit dosavadní dálniční známky. Tento kupon bude na rozdíl od současných známek přenositelný. Nově se také současné sedmidenní dálniční známky prodlouží na desetidenní.

Přečtěte si také:
V Německu citelně podraží mýtné pro kamióny
Slovensko odkládá termín spuštění elektronického mýta
Do konce prázdnin by mohlo být rozhodnuto o cenách mýtného
Na mýtném se loni vybralo přes pět a půl miliardy korun
Od Nového roku se rozšiřuje mýtné
Kapsch má zajištěný příjem z mýtného do roku 2017

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme