Mýtné loni vyneslo nejvíc peněz v historii, necelých deset miliard

Téměř deset miliard korun loni zaplatili řidiči na českých silnicích na mýtném. Je to nejvíc v historii. Podle provozovatele mýtného systému MYTO CZ může za vysoké zisky zvýšení mýtných tarifů, ale i hospodářský růst v České republice a v okolních evropských státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Tomáš Adamec

Nejsilnějším měsícem roku 2015 a celé dosavadní historie byl říjen, kdy stát vybral rekordních téměř 900 milionů korun. Nejsilnějším dnem loňského roku bylo úterý 29. září, tedy den po státním svátku, kdy se vybralo 41,9 milionu korun.

V Česku platí poplatek za použití dálnic vozidla nad 12 tun od roku 2007. Za devět let fungování systému vybral stát na mýtném na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy téměř 68 miliard korun.

Celkem je v systému zaregistrováno přes 850 tisíc kamionových palubních jednotek. Za stavbu a provoz systému stát firmě Kapsch a jejím subdodavatelům dosud vyplatil přes 18 miliard korun bez DPH.

Smlouva se společností Kapsch vyprší na konci letošního roku, výběrové řízení na nového provozovatele ale stát doposud nevyhlásil.

Mýtné | Foto: Český rozhlas

ČRo, Kapsch s.r.o. Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme