Mýto bude v páteční špičce vyšší

Nákladní automobily a autobusy budou v pátek odpoledne platit vyšší mýto. Rozhodla o tom vláda, která tak chce regulovat velký provoz na konci týdne. Kvůli němu už se dříve jednalo o úplném zákazu jízdy kamionů během pátečních odpolední a večerů. Nakonec ale zvítězilo omezit dopravce finanční cestou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Marián Vojtek

Místo úplného zákazu zvýšení mýta v pátek mezi 15. a 21. hodinou. Naopak v ostatní dny určitá sleva. Tak by chtěl ministr dopravy Gustav Slamečka odlehčit provoz ve špičce na konci týdne.

"Předpokládáme, že se by nám v tom inkriminovaném časovém úseku měla ta intenzita snížit asi o 30 procent," uvedl ministr. Po půl roce se potom podle něj systém vyhodnotí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamiony a autobusy budou v pátek odpoledne platit vyšší mýto. Příspěvek Veroniky Malé

Úprava mýtného vychází z dohod mezi ministerstvem a dopravci. Ti proto opatření respektují, potvrdil generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Martin Špryňar.

"Určitě to není něco, z čeho by byli dopravci nadšeni. Na druhou stranu je potřeba říct, že to je kompromis dosažený během dlouhých a těžkých jednání. To respektujeme," zdůraznil.

Jak ale doplnil generální ředitel ČSAD Semily Tomáš Roubiček, komplikace to přinese hlavně autobusové dopravě, která si nemůže volně vybrat, kdy pojede a kdy ne. "Komplikace to stoprocentně je."

Vyšší sazby mýta v pátek odpoledne se do praxe dostanou od února.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme