Antimonopolní úřad zakázal plnit smlouvu na nový mýtný systém. Ministerstvo ho přesto může spustit

Antimonopolní úřad zakázal plnění smlouvy na mýtný systém mezi ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll. Zákaz začne platit rok po právní moci rozhodnutí úřadu, které není pravomocné a lze proti němu podat rozklad k předsedovi úřadu. Úřad to uvedl v tiskové zprávě. Stát podá rozklad, přípravy mýta by to podle ministra Vladimíra Kremlíka za ANO nemělo ohrozit. Podle dosavadního provozovatele mýta, Kapsche by stát měl spuštění odložit.

Tento článek je více než rok starý.

Brno (Aktualizováno: 16:18 26. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtné brány

Při stanovení odkladu platnosti zákazu úřad vzal v potaz, že je ve veřejném zájmu, aby bylo mýtné vybíráno nepřetržitě. Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Ministerstvo dopravy teď může buď zahájit provoz nového mýtného systému s tím, že smlouva může přestat platit rok poté, co skončí řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, nebo zůstat u starého systému provozovaného firmou Kapsch. Při stanovení odkladu platnosti zákazu úřad vzal v potaz, že je ve veřejném zájmu, aby bylo mýtné vybíráno nepřetržitě.

Rozhodnutí úřadu nabude právní moci buď po marném uplynutí lhůty pro podání rozkladu, pokud žádná ze stran rozklad nepodá, nebo po rozhodnutí předsedy úřadu o rozkladu některé ze stran.

Antimonopolní úřad musí znovu posoudit zrušený tendr na audit mýtného, rozhodl Rafaj

Číst článek

Smlouva by ale přestala platit pouze tehdy, kdyby předseda antimonopolního úřadu rozhodnutí první instance potvrdil. Kdyby předseda rozhodnutí úřadu zrušil, smlouva zůstane v platnosti.

Kremlík v reakci na rozhodnutí uvedl, že ministerstvo proti němu v každém případě podá rozklad.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bereme na vědomí, nyní ho vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu. Již nyní je ale zřejmé, že smlouva stále platí a na přípravu nového systému nemá nepravomocné rozhodnutí úřadu vliv,“ dodal ministr.

Kapsch považuje rozhodnutí za podivné, firma kritizuje zejména roční odklad zákazu plnění smlouvy. Podle společnosti měl stát dost času přijmout vhodná opatření, aby předešel současné situaci.

„Bylo by šílenstvím, kdyby za této situace ministr Kremlík neodložil spuštění nového mýtného systému do doby, než se finálně vyřeší všechny právní problémy,“ řekl mluvčí Kapsche David Šimoník. Zároveň připomněl, že stát vlastní současný mýtný systém.

Rozhodnutí analyzuje i CzechToll. Jeho mluvčí Miroslav Beneš uvedl, že smlouva je i přes rozhodnutí stále platná a firma je připravena spustit nový systém podle harmonogramu. „Rádi bychom apelovali na dopravce, aby i přes právní spory neodkládali svou povinnost registrovat se a zajistit si nové palubní jednotky,“ připomněl Beneš už zahájenou mýtnou registraci.

Verditk Nejvyššího správního soudu?

Antimonopolní úřad se smlouvou na mýtný systém zabýval podruhé, k novému projednání mu ji vrátil brněnský krajský soud. Úřad původně rozhodl, že není důvod zakazovat plnění smlouvy, teď ale při rozhodování musel respektovat stanovisko soudu.

„Úřad v opakovaném správním řízení v souladu se závazným právním názorem Krajského soudu v Brně konstatoval, že zadavatel postupoval při uzavření smlouvy v rozporu s uloženým předběžným opatřením, což je důvodem k uložení zákazu plnění smlouvy,“ uvedl Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Do věci může zasáhnout i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, k němuž podal kasační stížnost proti rozsudku krajského soudu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i ministerstvo dopravy. Pokud správní soud rozsudek krajského soudu zruší, nebude platné ani nové rozhodnutí antimonopolního úřadu a smlouva na nový mýtný systém bude platit dál.

Nový mýtný systém má začít platit od prosince a má ho provozovat konsorcium CzechToll/SkyToll. Uspělo v mýtném tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme