Mýto v Česku chce převzít slovenská firma SkyToll, oslovila ministerstvo dopravy

Slovenská firma SkyToll chce od příštího roku spravovat mýtný systém v Česku. Státu koncem letošního roku vyprší smlouva s dosavadním správcem mýtného systému - společností Kapsch. Ministerstvo dopravy se prý proto nabídkou slovenské firmy na tříletou správu systému zabývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto)

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

„Zástupci firmy SkyToll nás požádali o schůzku a představili nám své zkušenosti s vybíráním mýta,“ potvrdil ČRo mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Schůzka podle něj proběhla už 7. ledna a následně se představitelé firmy SkyToll setkali i s náměstkem ministra dopravy Jakubem Kopřivou.

„Aktuálně je to tak, že jsme vyslechli jejich nabídku a požádali jsme je, aby ji ještě doplnili. Protože jejich podklad v této situaci ještě nebyl příliš konkrétní,“ upřesnil Neusar.

Firma SkyToll provozuje systém elektronického mýtného na Slovensku od ledna 2010. Na rozdíl od mikrovlnného systému, který v ČR provozuje Kapsch, SkyToll využívá satelity a mobilní sítě.

Elektronické mýtné platí v Česku na dálnicích a vybraných silnicích I. třídy od roku 2007 vozidla nad 12 tun, od roku 2010 vozy nad 3,5 tuny. Sazba se liší podle počtu náprav a emisní třídy vozidla, zvláštní snížená sazba platí od roku 2011 pro autobusy. Od počátku systém provozuje firma Kapsch.

Představitelé firmy se o provozování českého mýta zajímají dlouhodobě, v návrhu uvádí, že SkyToll může začít s výběrem mýta od ledna 2017 za předpokladu, že se pro firmu česká strana rozhodne do konce září.

Ministerstvo dopravy už dříve přiznalo, že otevřenou soutěž na nového provozovatele mýtného systému nestíhá. Prací ministerstva na mýtné zakázce se bude v pondělí zabývat vláda a ve čtvrtek na mimořádném zasedání i Poslanecká sněmovna.

Mýtné | Foto: Český rozhlas

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme