Mzda brigádníků se za poslední dva roky zvýšila, je také více práce, tvrdí ředitel personální agentury

Prázdniny nejsou pro studenty středních a vysokých škol jen odpočinek od učení. Často si taky přivydělávají na brigádách. Na jaké peníze si přijdou a jaké doklady nebo potvrzení musí přinést s sebou? Radiožurnál se ptal v jedné z pražských personálních agentur.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vydělat si na auto nebo třeba na školné - i takové důvody motivují studenty k tomu, aby obětovali pár dní ze svého letního volna a našli si brigádu.

Vydělat si na auto nebo třeba na školné - i takové důvody motivují studenty k tomu, aby obětovali pár dní ze svého letního volna a našli si brigádu. | Foto: Andrew Robles | Zdroj: Fotobanka Unsplash

I v letních dnech je na pobočce pražské personální agentury asi třicet mladých lidí. Bývají to převážně studenti středních a vysokých škol, kteří si přes léto chtějí přivydělat nějaké peníze.

Někteří brigádníci do agentury chodí i pro výplatu. Mají sice různé zaměstnavatele, ale peníze jim vyplácí agentura. Ta nabízí desítky brigád denně.

„Brigádník by si při první návštěvě měl přinést potvrzení o studiu kvůli slevě na dani, zdravotní průkaz pro práci v potravinářství a zdravotní prohlídku osvědčující zdravotní způsobilost,“ říká Radiožurnálu ředitel personální agentury Jan Zábranský. Někteří zaměstnavatelé požadují po brigádnících i čistý výpis z rejstříku trestů. 

„Každoročně je největší poptávka po práci v administrativě. Největší nabídka pak z oblasti služeb, to znamená obchody, sklady a podobně,“ upřesňuje Radiožurnálu Zábranský.

Z 80 korun za hodinu na 120 korun

Během školního roku nemají studenti příliš času na brigády, a tak je shánějí o letních prázdninách. „Dělám administrativní brigádu, zadávám data do počítače,“ říká Radiožurnálu student informatiky Marcel.

V posledních dvou až třech letech mzdy brigádníků rostou, tvrdí to ředitel personální agentury: „Společnosti potřebují nárazově větší množství brigádníků. Pokud to vezmu v horizontu dvou let, tak pozice, za které se platilo 80 korun za hodinu hrubého, tak dnes se platí 120 až 125 korun hrubého.“

Kromě personálních agentur mohou zájemci o brigádu hledat místa i na řadě internetových portálů.

Hana Macků Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme