Růst průměrné mzdy zpomalil, odhadují ekonomové. Ve třetím čtvrtletí stoupla o méně než čtyři procenta

Růst průměrné mzdy ve třetím čtvrtletí podle odhadů ekonomů zpomalil. Reálně, po zohlednění inflace, vzrostla méně než o čtyři procenta. Rychleji rostla mzda především zaměstnancům s nižšími příjmy, uvedli ekonomové. Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za 3. čtvrtletí ve středu 4. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce, úplatky (ilustrační foto)

(ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Ve druhém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 34 105 korun a poprvé tak ve čtvrtletním sledování překonala 34 tisíc korun. Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla o 4,3 procenta.

„Předpokládám, že se nezměnily základní trendy mzdového vývoje, podle nichž roste mzda rychleji v nepodnikatelských než podnikatelských sektorech a rychleji roste mzda zaměstnancům v nižších patrech mzdové škály,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Nominální růst odhaduje na 6,8 procenta a po zohlednění inflace 3,9 procenta.

Minimální mzda se od ledna zvýší na 14 600 korun, shodla se koalice. O návrhu rozhodne vláda

Číst článek

Zpomalení růstu naznačuje podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera řada indikátorů. Jde o zpomalení výběrů daní z příjmů fyzických osob, sociálního pojištění i celkové zpomalení dynamiky objemu mezd a platů vyplacených v ekonomice ve třetím čtvrtletí, což odhalily detaily vývoje HDP. „Vzhledem k průměrné inflaci ve třetím čtvrtletí ve výši 2,8 procenta by měl růst reálných mezd dosáhnout 3,7 procenta, což bude nejslabší růst reálných mezd od prvního čtvrtletí roku 2017,“ uvedl.

Růst mezd nadále podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy podporuje napjatá situace na trhu práce. Ten vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti od druhé poloviny 90. let a rovněž nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci zemí Evropské unie i OECD. „Růst mezd navíc podporuje letošní nárůst minimální mzdy, a tedy i mezd zaručených, a letošní plošné přidávání státním zaměstnancům,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme