Mzdy loni rostly nejméně za poslední čtyři roky

Reálné mzdy - tedy mzdy po odečtení inflace - se loni zvyšovaly nejpomaleji za poslední čtyři roky, a to o méně než 4 procenta. Nejpomaleji šly v uplynulém roce nahoru výdělky ve zdravotnictví a v sociální péči. Naopak nejvíc si polepšili lidé v bankovním sektoru. Víc se přidávalo také v podnikatelské sféře a ve firmách se zahraničními vlastníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Konkrétní čísla za rok 2004 Radiožurnálu řekla Jana Bondyová z Českého statistického úřadu. "Průměrná nominální mzda dosáhla výše 18.035 korun a v meziročním srovnání se zvedla o 6,6 procenta, v absolutní částce je to o 1.116 korun. Reálná mzda, která je očištěná o vliv inflace, se zvýšila o 3,7 procenta."

Rychleji mzdy rostly v podnikatelské sféře, a to o 6,9 procenta. V nepodnikatelském sektoru to bylo o 5,7 procenta.

Odborníci loňský pomalý růst očekávali, odpovídá podle nich produktivitě práce. Analytik ČSOB Petr Dufek k průměrným 18.035 korunám dodává: "Asi dvě třetiny zaměstnanců této úrovně průměrné mzdy ani nedosahují. Čili je to tak trochu fiktivní číslo, ta situace jednotlivých lidí a jednotlivých zaměstnanců ve firmách se velmi liší."

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme