Mzdy rostly nejpomaleji za šest let

Ve druhém čtvrtletí Češi v průměru vydělávali 17.817 korun hrubého měsíčně. Proti stejnému období loňského roku se hrubá měsíční mzda zvýšila o 740 korun. Reálná mzda ale vzrostla jen o 1,7 procenta, což je nejpomalejší růst za posledních šest let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peněženka v kapse u kalhot

peněženka v kapse u kalhot | Foto: Tomáš Rákos

"Porovnání se dělá meziroční, to znamená k druhému čtvrtletí roku 2003, tam růst činil 4,3 procenta. Dá se říci, že je to nejméně od roku 1998," uvedl šéf odboru statistiky zaměstnanosti a mezd Ivo Makalouš.

Zatímco v podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila reálně o 3,2 procenta, v nepodnikatelské klesla o 3,1 procenta. Na poklesu mezd v nepodnikatelské sféře se podílel podle statistiků přechod z dvanáctitřídní stupnice platových tarifů na šestnáctitřídní od 1. ledna letošního roku.

Nejvyšší mzdy pobírají již tradičně lidé poskytující finanční zprostředkování, a to 35.815 Kč. Nejnižší výplatu naopak měli v prvním pololetí letošního roku lidé pracující v zemědělství, myslivosti, lesnictví, kde brali v průměru 12.067 Kč.

Nejvyšší mzdy nabízejí firmy v zahraničním vlastnictví (21.786 Kč). Nejnižší platy jsou naopak ve společnostech vlastněných družstvy (11.317 Kč). Mzdy státních zaměstnanců se snížily o 102 Kč na 17.462 Kč.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme