Mzdy rychle rostly - oproti minulému roku o tisícovku

Mzdy v Česku opět stouply. Jejich růst je nyní nejrychlejší za posledních sedm let. Zaměstnanci si tak v letošním druhém čtvrtletí vydělali měsíčně o více než tisícikorunu víc než loni. Nejrychleji se přitom mzda zvyšovala stejně jako doposud v nepodnikatelské sféře. Ekonomové ale z dnešní zprávy Českého statistického úřadu radost nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Radiožurnálu to řekla Jana Bondyová z Českého statistického úřadu, který nejnovější data dnes dopoledne zveřejnil. "Ve druhém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda dosáhla výše 17 084 korun a mziročně to znamenalo, že byla vyšší v procentním vyjádření o 6,8 procent."

Nejrychleji se přitom zvyšovaly výdělky zaměstnanců v nedodnikatelské sféře. Jak Radiožurnálu potvrdila Jana Bondyová z Českého statistického úřadu, příjmy zaměstanců v podnikatelském a nepodnikatelském sektoru se tak čím dál tím víc přibližují. "V tom druhém čtvrtletí se v podnikatelské sféře zvedla průměrná mzda o 980 korun, v nedponikatelské o 1442 korun. Za poletí bylo to zvýšení v podnikatelské sféře o 912 korun a v nepodnikatelské o 1615 korun."

Ekonomové ale z dnešní zprávy Českého statistického úřadu radost nemají. Analytikovi Vladimíru Pikorovi z Volksbank vadí, že mzdy rostou daleko rychleji, než výkonnost ekonomiky, což brzy může přinést problémy. "Tempo růstu mezd tak předstihuje tempo růstu ekonomiky a naznačuje, že do budoucna se toto bude muset změnit. Podniky se totiž při současné slabé zahraniční poptávce nemohou dovolit takto silný růst. Důsledkem toho pak může být to, že některé podniky budou nuceny některé zaměstnance propustit."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme