Mzdy v České republice postupně rostou

Naše platy se ve třetím čtvrtletí opět o něco zvýšily. Průměrná hrubá mzda oproti loňsku vzrostla o 1100 korun na 18 833 korun měsíčně. Ve srovnání s druhým čtvrtletím se ale zvýšila jen o 87 korun. Oznámil to Český statistický úřad. Nejvíce přitom rostly platy ve veřejné správě, naopak pomalu se zvyšovaly v ubytování a stravování, v obchodě a opravách motorových vozidel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Podle hlavního ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory už se téměř smazaly rozdíly mezi průměrnou mzdou ve veřejné a soukromé sféře.

"Za tímto vývojem stojí to, že mzdy ve veřejné sféře rostou rychleji než v podnikatelské sféře. Zatímco zaměstnanci v podnikatelské sféře si polepšili o 5,5 procenta, zaměstnanci ve státní sféře o téměř 9 procent. Zatímco za růstem mezd v podnikatelské sféře stojí to, jak se podnikům daří a zda si mohou dovolit zvyšovat mzdy, za vývojem mezd ve veřejné sféře stojí rozhodnutí politiků. Vezmeme-li v úvahu to, že se blíží volby, není se tedy čemu divit, že mzdy ve státní sféře rostou rychleji než v podnikatelské sféře," řekl Českému rozhlasu Pikora.

Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku jsme si díky růstu mezd vydělali v průměru o 6,2 procenta více než loni. Podle Vladimíra Pikory je vidět, že každým rokem postupně bohatneme: "Vezmeme-li v úvahu i to, že v tomto období rostly také ceny, tak jsme si reálně mohli za svou práci koupit o 4,2 procenta více než před rokem. Reálně nám mzdy rostly rychleji než v předešlém čtvrtletí."

Pikora ale upozorňuje, že většina lidí u nás průměrné mzdy nedosahuje. Nejedná se totiž o nejčastěji se objevující mzdu, ale o statistický průměr.

"Nejčastější mzda je nižší. Průměrná mzda je vychýlená směrem nahoru, protože započítává i velmi ojedinělé zato však velmi vysoké příjmy některých lidí. Více než dvě třetiny pracujících pobírají mzdu, která je nižší než je mzda průměrná. V některých regionech se to přibližuje až ke třem čtvrtinám," dodává Pikora.

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme