Na 1500 e-shopů dnes odpustí poštovné, chtějí lidi přimět k nákupům

Přibližně měsíc před Vánoci chtějí české internetové obchody přimět zákazníky, aby začali ve velkém nakupovat. Zhruba 1500 e-shopů se proto dnes zapojí do takzvaného Dne dopravy zdarma a lidem odpustí poštovné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

e-shop, nakupování on-line, kreditní karta

e-shop, nakupování on-line, kreditní karta | Foto: FreeDigitalPhotos.net, Naypong

Obchody se inspirovaly ve Spojených státech amerických, kde se podobná akce jmenuje Free Shipping Day. V Česku jde zatím o relativně novou tradici - Den dopravy zdarma začal v roce 2012.

Firmy na základě zkušeností z minulých let čekají, že se jim zvýší obrat zhruba o třetinu. Třeba loni se do akce zapojilo asi 1200 e-shopů, ve kterých lidé utratili 210 milionů korun a celkový počet objednávek se za 24 hodin vyšplhal na 134 tisíc.

V severní Americe je nejvíce populární takzvaný Black Friday, tedy černý pátek, kdy startuje období výprodejů. Tradičně je na konci listopadu, den po Dni díkůvzdání. Ve Spojených státech to není oficiální svátek, ale v některých státech, jako třeba v Kalifornii, mají v tento den státní zaměstnanci volno.

Název Black Friday vznikl ve Filadelfii pro popis velkého dopravního zmatku, který tam tradičně den po díkůvzdání následoval.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme