Na americkém trhu se objevily další zdravotně závadné hračky

Největší světový hračkářský koncern Mattel plánuje stáhnout z amerického trhu další tisíce zdravotně závadných hraček vyrobených v Číně. Rozhodnutí navazuje na nedávný skandál s půldruhým miliónem hraček čínské výroby, které už musely americké prodejny opustit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nebezpečné hračky Fisher-Price

nebezpečné hračky Fisher-Price | Foto: AFP

Další masové stahování hraček čínského původu z amerického trhu oznámily agentura AP a Newstex CNN s odvoláním na pracovníky koncernu, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Celá operace je totiž delikátní jak pro Mattel, tak hlavně pro vládu v Pekingu. Podle dosavadních informací obsahuje barva hraček vyrobených v Číně nebezpečné olovo, které poškozuje hlavně játra a ledviny dětí.

Americká média přitom upozorňují, že běžný zákazník nemůže toto nebezpečí rozpoznat, protože kontaminace působí dlouhodobě. Za uplynulé dva roky našlo olovo v čínských hračkách už třiadvacet amerických prodejců.

Několik tisíc hraček s nebezpečnými magnety prodal Mattel také v Česku. Lidé, kteří si je koupili, budou moci výrobky firmě vrátit a dostanou zpět peníze. Mluvčí České obchodní inspekce Radek Miňovský zároveň varuje před nákupem hraček bez označení nebo jen s cizojazyčnými informacemi. Zároveň radí hračku před nákupem dobře prohlédnout. "Upozornění na hračku, která budí podezření, že může být pro dítě nevhodná, svým vzhledem, zpracováním, anonymitou nebo například zápachem, lze podat České obchodní inspekci jako podnět ke kontrole," dodal Miňovský.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme