Na českých e-shopech jsou nejlevnější notebooky ve střední a východní Evropě. Lidé však chtějí spíše mobily

Notebooky na českých e-shopech jsou levnější než v ostatních zemích střední a východní Evropy. Vyplývá to ze studie srovnávače cen Heureka.cz. I přesto ale Češi rádi nakupují v cizině, loni v zahraničních internetových obchodech utratili zhruba 28 miliard korun, meziročně o třetinu více.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Relativně nízká cena notebooků je dána mimo jiné sortimentem a tím, že čeští zákazníci mají v oblibě levnější značky. Je to podobné jako třeba u televizorů. Zatímco v Německu ceny nejprodávanějších televizí startují zhruba na 35 tisících korunách, v Česku jde o 12 tisíc korun.

Nízká cena je také důsledkem toho, že se notebooky i stolní počítače se prodávají méně než dříve, říká Lukáš Erben z firmy KPC Group, která zastupuje analytickou firmu Gartner v Česku.

Nový iPhone X má nový displej a je voděvzdorný, chybí mu ale domovské tlačítko

Číst článek

„Na českém trhu v posledním zhruba roce či dvou klesaly všechny kategorie notebooků a i stolní počítače pochopitelně. Je to dáno několika faktory. Jedním z nich je fakt, že se prodlužují životní cykly těch zařízení. Dnes to tak často netlačí uživatele k výměně tak rychle jako dříve. Ty nároky toho softwaru a aplikací nejsou tak vysoké,“ říká zástupce KPC Group.

Řada aktivit se tak přesouvá na menší mobilní zařízení.

To, že klesají prodeje notebooků, nutně neimplikuje lepší prodej tabletů. Může to znít paradoxně, ale také prodeje tabletů klesají, a to v Česku i světě, popisuje Erben z KPC Group.

„Ten pokles by měl podle analytiků pokračovat ještě další minimálně dva až tři roky. Je to dáno tím, že tablety byly poměrně nová záležitost, nový typ zařízení. Lidé si je nakoupili a dneska jsme v situaci, kdy výrobci mají problém přicházet na trh s tak velkými novinkami a s tak zásadními inovacemi, aby to lidi přesvědčilo, že si mají to zařízení vyměnit,“ dodává Lukáš Erben.

Apple oznámil, kdy představí nový iPhone. Akcie firmy vzrostly na nový rekord

Číst článek

Naopak u mobilních telefonů jsou lidé stále zvyklí přístroje v poměrně pravidelných intervalech nahrazovat.

„Naše oblíbené modely se v Rakousku a Německu moc nevyskytují, naopak nejprodávanější jsou úplně jiné modely a značky, jejichž cena začíná na dvojnásobku našich favoritů. Takže si zkrátka užívají většího luxusu než my,“ porovnává ceny mobilních telefonů u nás a za západními hranicemi ředitel serveru Heureka Tomáš Braverman.

Jinak podle dat serveru Heureka prodeje notebooků v Česku spíše stagnují, prodeje tabletů klesají a naopak mobilním telefonům se daří.

I přes zmíněné rozdíly jsou ale také čeští zákazníci zvyklí nakupovat elektroniku a další zboží v cizině.  Útraty Čechů v zahraničních e-shopech loni stouply o zhruba třetinu na 28 miliardy korun. Průměrná hodnota jednoho nákupu dosáhla 1095 korun. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty.

Podle celoevropského průzkumu společnosti DPD Češi nejčastěji nakupují zboží z Číny, Velké Británie a Německa.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme