Na dalších úsecích D1 se měřit rychlost zatím nebude. Antimonopolní úřad zrušil tendr na přístroje

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže definitivně zrušil výběrové řízení na firmu, která měla Ředitelství silnic a dálnic dodat systém pro měření rychlosti na vybraných úsecích dálnic. Ředitelství také nesmí podepsat smlouvu s vítězem tendru, vyplývá z webu antimonopolního úřadu. Rozhodnutí je pravomocné.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření rychlosti radarem (ilustrační foto)

Měření rychlosti radarem (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo zakázku s předpokládanou cenou 25 milionů korun letos v lednu. Podle úřadu při stanovení podmínek tendru vytvořilo překážky „hospodářské soutěže" a porušilo zásadu zákazu diskriminace. Stanovené parametry odpovídaly pouze parametrům routeru Cisco, který tím byl zvýhodněn před ostatními.

Antimonopolní úřad se případem zabýval na základě podnětu společnosti MOVYS. Obsahem zakázky je dodávka pěti sad pro měření úsekové rychlosti v lokalitách probíhající dálniční rekonstrukce, včetně instalace, zprovoznění, servisu a demontáže.

Jedná se o systém, který bude automaticky zaznamenávat projíždějící vozidla na dvou definovaných řezech, instalovaný na stávajících mýtných branách nebo mobilních konstrukcích a vypočítávat jejich okamžitou a úsekovou rychlost.

V současnosti ředitelství silnic měří rychlost zatím na prvním úseku mezi Psáři a Souticemi. Během roku se počet kontrolovaných míst měl rozrůst na pět v souvislosti s tím, jak se Ředitelství silnic a dálnic podaří vysoutěžit nová měřicí zařízení. Ministerstvo dopravy počítalo s umístěním těchto zařízení mimo jiné na uzavírkách na D1 u Jihlavy, Velkého Meziříčí a Humpolce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme