Na dani z příjmu státu nejvíce odvedla společnost ČEZ

Největší daně vloni odvedla státu elektrárenská firma ČEZ. Symbolicky ji za to dnes večer v Břevnovském klášteře v Praze ocenil ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Nezáviděníhodné" první místo si společnost ČEZ zajistila takřka desetimiliardovým daňovým výměrem. Druhé místo obsadila v žebříčku Česká spořitelna, třetí největší částku na daních z příjmu potom zaplatila společnost T-mobile.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž BArbory Kreuzerové z večera poděkování největším plátcům daně u nás

Čestnou plaketou bylo letos už poosmé oceněno celkem 20 firem. Mezi jinými například Komerční banka nebo Škoda Auto. Tyto firmy se vešly do první desítky. V druhé polovině žebříčku se umístil například Plzeňský prazdroj, GE Money Bank nebo Raiffeisenbank.

Zůstává ale otázka, je nutné oceňovat firmy za to, že v podstatě dělají to, co dělat mají, tedy že platí daně? Ministr financí Miroslav Kalousek je přesvědčen, že ano. „Já si myslím, že za dobrou práci a za to, že pak člověk splní své povinnosti z hlediska solidarity se státem a společností, byť je zákonem nařízená, se sluší poděkovat,“ myslí si Kalousek. „Mezi správcem daně, což je ministerstvo financí a daňovým poplatníkem musí být nějaký vztah. Jsme velmi zlý na ty nepoctivé a snažíme se být vlídní na ty poctivé,“ dodává.

Jeho názor sdílí také šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. „Večer je poděkováním. Tady nikdo nic nevyhrává. Je to poděkování státu za to, že i tyto velké firmy, které mají možnost daňové optimalizace, nechávají zisk v českých zemích a daní ho tady,“ vysvětluje Knížek.

Za poněkud hořké nepovažuje své vítězství v boji o nejvyšší daně ani samotná společnost ČEZ. Proč má firma z ocenění v podstatě radost vysvětluje člen jejího představenstva Martin Novák. „Hořké vítězství to není. Na druhou stranu ČEZ jako firma, která je vlastněna státem, ale i kdyby nebyla, každá taková veliká firma má za povinnost se chovat sociálně, společensky odpovědně a placení daní v zemi, ve které podnikáte, je důkazem toho, že se takovým způsobem chováte,“ říká.

A jakou cenu si tedy zástupci firem za své daňové odvody odnesli? O žádný věcný dar se nejednalo. „Kromě formálního ocenění, což je plaketa, tak nic, večer je čestný,“ podotkl ředitel Generálního finančního ředitelství Knížek.

I čestné ocenění se ale počítá, koneckonců bylo vytištěno právě za peníze daňových poplatníků, tedy i firem, které si jej z pražského Břevnovského kláštera odnesli. Jak se zarámovaným čestným uznáním naloží ČEZ, to popisuje člen představenstva Martin Novák. „Nejdříve skončí v kanceláři ředitele daní Skupiny ČEZ Víta Martinovského a následně si myslím, že je vždy umístěna v našich zasedacích místnostech, kde máme setkání s externími klienty a našimi zákazníky i dodavateli. Určitě bude na centrále ČEZ,“ ujistil Novák.

Igor Maňour, Barbora Kreuzerová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme