Na dárky na internetovou objednávku zbývají poslední dny

Pondělí 20. prosince, takové datum je nejzazší pro objednávku vánočního dárku z tuzemských e-shopů. Později už se buď nestihne doručit, případně expresní zaslání výrazně prodraží výslednou cenu. Ta je u online nakupování u většiny zboží stále výrazně levnější než v kamenných obchodech. Ještě lepší ceny ale nabízejí zahraniční servery, na ně už je ale teď s Ježíškem pozdě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze a Vánoce

peníze a Vánoce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Například elektronika na zahraničním e-shopu vyjde až třikrát levněji než z těch nejlevnějších českých. Dodací lhůty u objednaného zboží ze zámoří se ale pohybují od osmi do šestnácti pracovních dnů. Doprava prioritní zásilky ze Spojených států stojí pak v závislosti na druhu objednaného zboží od 20 do 50 dolarů, a to už může být znát.

Podobné je to i u objednávek asijských e-shopů. Z Číny do Česka putuje zboží deset dní až tři týdny, takže i v takovém případě by byl Ježíšek v ohrožení.

České e-shopy většinou garantují dodání s objednávkou tři dny před Vánocemi. Dávají si ještě rezervu, aby dodání ve spolupráci s Českou poštou v pořádku stihly. Jedinou překážkou pak může být sněhová kalamita. Stoprocentní jistota, že zamýšlený dárek skončí pod vánočním stromečkem, je pak vyzvednout si internetovou objednávku osobně přímo na prodejně nebo odběrním místu.

Pošta ve větších městech začala s odpoledním až večerním doručováním. Je to pilotní projekt, který spustila od poloviny letošního roku a funguje tak, že pokud odesílatel, tedy internetový obchod, uvede k adrese příjemce i vaše telefonní číslo, doručovatel vás kontaktuje a domluví se s vámi, kdy vám balík v odpoledních nebo podvečerních hodinách přinese. Úspěšnost takového doručování v době, kdy už se lidé vrátili z práce domů, prý dosahuje až 90 procent.

Martin Drtina, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme