Na Dnech EU a USA v Praze vystoupí světové osobnosti

O finanční stabilitě současného světa i o budoucnosti eura a dolaru budou dnes v Praze diskutovat přední světoví odborníci. V Žofínském paláci začínají Dny Evropské unie a Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání 15. ročníku konference Forum 2000 v pražském Paláci Žofín

Jednání 15. ročníku konference Forum 2000 v pražském Paláci Žofín | Zdroj: ČTK

Pozvánku na mezinárodní konferenci přijali kupříkladu španělský expremiér José María Aznar nebo bývalý francouzský předseda vlády Dominique de Villepin.

U řečnického pultíku se objeví i americký senátor George Mitchell a jeden z poradců prezidenta Baracka Obamy William Donaldson.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důležitosti konference Dny EU a USA v Praze mluvil v Ranním Interview Radiožurnálu organizátor akce Peter Kovarčík

Přednáškám budou vévodit zejména ekonomická témata i s ohledem na současné finanční potíže západního světa. Kromě toho se řečníci dotknou i starších a dobře známých témat, jako je náboženský extremismus.

Podle organizátora konference Petera Kovarčíka je akce důležitým místem pro výměnu názorů. „Publicita konference je veliká a výměna názorů, jak dokazují významné think tanky v USA i po Evropě, kterých názory se brzo projevují ve světové politice, ve vyhlášení vlád, zvláště v dnešní době,“ sdělil Kovarčík Radiožurnálu v Ranním Interview a dodal, že její význam narůstá v dnešní době:

„V roce 2002, kdy jsme konferenci zahajovali, bylo všecko v poklidu. Dneska máme tady všude kolem měnovou krizi, obrovskou zadluženost Spojených států a arabské revoluce na severu Afriky, v arabských zemích, o kterých nikdo neví, jak dopadnou. Takže důležitost euroatlantického spojenectví, spojenectví Spojených států a Evropské unie je klíčovou výzvou dnešních dob.“

Význam Evropy pro USA upadá

Transatlantickým vztahům dominuje ekonomika, která bude hlavním tématem konference. Podle Jakuba Lepše z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy to vyjádřil i americký prezident Obama.

„Obama od Evropy v první řadě čeká pomoc v dosažení evropského růstu. V tomto se vcelku shodnou, protože je zrovna tak v zájmu Evropy, aby se světová ekonomika dostala z těch problémů, kterými teď prochází ve vyšší intenzitě,“ řekl ve Světě o desáté na Rádiu Česko Lepš.

Přesto ale podle Lepše význam Evropy pro Spojené státy dlouhodobě klesá a bude dále upadat. Naopak narůstá význam Číny, Indie a dalších asijských zemí. „Už se nějakou dobu mluví o tom, že 21. století bude pacifické století. Čili to bude století, kterému budou dominovat vztahy mezi právě Spojenými státy a Čínou nebo obecně mezi Spojenými státy a Asií,“ uvedl Lepš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o desáté na Rádiu Česko byl Jakub Lepš z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze

Kooperace mezi Evropou a Spojenými státy je však podle něj nezanedbatelná, což bylo prý vidět i v případě operace v Libyi.

„Bez Spojených států by nepochybně libyjská operace neproběhla tak, jak proběhla, a Evropané občas lehce potupně museli žádat Spojené státy o pomoc,“ sdělil Lepš a dodal, že akce proběhla k oboustranné spokojenosti - Spojené státy nemusely posílat do Libye žádné vojáky a Evropané byli rádi, že jsou schopni poskytnout technologie a financovat operaci, ale v případě potřeby mají USA k dispozici.

Praha hostí Dny Evropské Unie a Spojených států už posedmé, letos pod záštitou premiéra Petra Nečase. Poprvé se konference konala v roce 2002.

Tomáš Pavlíček, Květa Moravcová, Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme