Na dostavbě Temelína se budou moci podílet další české firmy

Francouzská společnost Areva slibuje při dostavbě Temelína zakázky 25 českým firmám. S jedenácti dnes podepíše memorandum, s ostatními se na spolupráci dohodla nedávno. Českých firem, které by se na dostavbě mohly podílet, už je několik desítek. I další zájemci o projekt totiž rozšiřují jejich seznam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

Vedle Arevy se o dostavbu Temelína uchází českoruské konsorcium firem. Miliardovou zakázku chce i americká společnost Westinghouse.

Spolupráce českých podniků na rozšíření elektrárny není sice podmínkou zakázky, při výběru dodavatele k tomu ale stát bude přihlížet.

O vítězi tendru se rozhodne během příštího roku. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Protesty odpůrců jaderné energetiky nejspíš zesílí. Do finální fáze se dnes dostává diskuze o tom, jak dostavba Temelína poškodí životní prostředí. Posudek se bude veřejně projednávat v českobudějovické sportovní hale.

Vliv dostavby Temelína bude i tématem Ranního Interview Radiožurnálu v 7 hodin 50 minut. Hostem bude Eduard Sequens ze sdružení Calla.

Klára Bílá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme