Na důchod si ve druhém pilíři spoří zhruba 50 tisíc lidí. Očekávaný zájem byl mnohem vyšší

Druhý pilíř důchodového spoření má za sebou téměř první půlrok fungování. Celkem smlouvu v penzijních fondech uzavřelo zhruba 50 tisíc lidí, což je desetkrát méně, než se původně odhadovalo. Podle odhadů ani do konce června, kdy mají poslední možnost vstoupit lidé starší 35 let, nepřesáhne počet lidí v druhém pilíři 100 tisíc. Může za to politická nestabilita, ale také některá omezení v systému spoření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reklamní kampaň k 2. pilíři důchodové reformy

Reklamní kampaň k 2. pilíři důchodové reformy | Foto: Marián Vojtek

Mezi mladými lidmi se názory na druhý pilíř důchodového spoření různí. Například student Vysoké školy ekonomické Vít Mrňávek do něj vstoupí.

„Mám nějaké znalosti aspoň ze školy ohledně toho, že čím delší je časový horizont, tím výnosnější to může být. Respektive se nemusím obávat náhlých výkyvů,“ říká Vít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Petra Benešová

Naopak jednatřicetiletá podnikatelka z Prahy Zuzana Rumanová se zajistí na stáří sama.

„Do fondu určitě nevlezu, protože v důchodu od státu nečekám žádnou pomoc. Vím, že se musím zajistit sama, a vím, že to podnikáním zvládnu,“ podotýká podnikatelka.

I přesto, že v posledních měsících vstupují do druhého pilíře hlavně lidé starší 35 let, zájem o tuto formu spoření je malý. Klienty odrazují některá omezení v systému. Například to, že nemohou z fondů vystoupit.

Princip druhého pilíře
Lidé si mohou do soukromých fondů převádět 3 procenta z odvodů na sociální pojištění. Podmínkou ale je, že si sami přidají další 2 procenta ze svého. Spoření je dobrovolné - občané do 35 let mají čas se rozhodnout do doby dosažení tohoto věku, lidé nad 35 let mají možnost jen do neděle 30. června. Pokud druhý pilíř využijí, nemohou z něj už vystoupit.

„Hlavním důvodem, proč o to lidé nemají zájem, je to, že nemají dostatek informací. Druhý pilíř je typický produkt, který se nekupuje, ale prodává. To znamená, že lze těžko předpokládat, že budou stát fronty před penzijními společnostmi,“ vysvětluje analytik Tomáš Rampula ze společnosti Swiss Life Select.

Navíc se lidé obávají politické nestability a toho, že opozice chce po případně vyhraných volbách druhý pilíř zrušit.

Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Karla Svobody také přišla penzijní reforma pozdě. A i vládní kampaň prý měla odstartovat dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního Interview Radiožurnálu byl prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda

„Tuto debatu jsme tady měli otevřít před rokem, rokem a půl, a domnívám se, že když budeme pořádat jen marketingové a reklamní akce, nestane se vůbec nic. Potřebujeme naprosto jasné sdělení odpovědných, což jsou v tomto případě politici, že náš důchodový systém se nachází ve stavu, který je špatný,“ poznamenává Svoboda.

Chystají se změny

Ministerstvo financí teď připravuje některé změny, které by mohly začít platit už od příštího roku. Šéf resortu Miroslav Kalousek připustil, že se prodlouží možnost vstoupit do druhého pilíře pro občany do 40 let až do konce roku 2014.

Lidé by také mohli z fondů po pěti letech odejít nebo by se snadněji dědil nárok na úspory. Opozice ale změny nepodpoří. Jestli se podaří nová pravidla prosadit, však není jisté ani vzhledem k aktuálnímu politickému dění.

Spoření si mohou lidé zařídit u penzijních fondů přímo na pobočkách nebo prostřednictvím online formulářů na internetu.

Nikola Bojčev, Petra Benešová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme