Na evropské burzy vstupuje stále více firem. Akcie nabízejí pojišťovny i průmyslové podniky

Počet firem, které vstupují na evropské burzy, se zvyšuje. Roste také hodnota prvních úpisů akcií. Firmy totiž potřebují získat kapitál, a protože investorům se vrací chuť nakupovat akcie, chtějí nabízet svoje akcie právě veřejně na burzách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza (ilustrační foto)

Burza (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Investoři podle odborníků stále více věří v ekonomiku, a tedy i ve firmy. Projevilo se to podle nich už letos v květnu například v eurozóně. Vedle toho na jaře a začátkem léta rostla hodnota některých akciových indexů, a to znamená, že situace na trzích se mírně zlepšovala.

Objem uskutečněných úpisů akcií se ve druhém čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům zvýšil o 60 procent. A ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím narostl více než šestinásobně. Ukazuje to například studie poradenské společnosti PwC. Druhé letošní čtvrtletí bylo z pohledu veřejných nabídek akcií nejlepší od roku 2011.

Vstupování firem na burzu, díky kterému se začnou jejich akcie obchodovat na trhu cenných papírů, začíná být v Evropě poměrně čilé. Podle některých ekonomů ale není zdaleka vyhráno, vývoj na trzích v posledních týdnech je pro firmy spíše náznakem k opatrnosti.

Pozornost investorů přilákala například Belgická národní pošta, která nabídla své akcie na pařížské burze Euronext. Další vzpruhou pro evropské trhy primárních emisí byla nabídka akcií Platform Acquisition Holdings. Tato investiční společnost obchoduje svoje akcie na burze v Londýně.

Podle odborníků lze do jisté míry mluvit o oživení také na dalších trzích, nejenom v Evropě. Zatím o největší primární úpis se postarala pojišťovací společnost, a to Banco do Brasil Seguridade. Hodnota úpisu přesáhla podle CNBC 5 miliard dolarů. Firma nabídla akcie na burze Bovespa v Sao Paulu. V Mexiku čtyři firmy upsaly akcie za více než 2,25 miliardy dolarů.

Na pražské burze oživení nenastalo. V Praze se počet titulů naopak snížil. V létě se z burzy stáhly akcie AAA Auto. Posledním přírůstkem byla firma Tatry Mounitn Resort. Na burze se objevila loni v říjnu. Teď je na hlavním trhu celkem 13 firem.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme