Na Evropu v příštích letech čekají státní bankroty, tvrdí ekonom

V Evropě dojde v příštích letech k několika státním bankrotům. V rozhovoru pro rakouský deník Der Standard to prohlásil slavný ekonom William Buiter ze společnosti Citigroup. První na řadě jsou podle něj Řecko a Irsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis, Atény

Akropolis, Atény | Foto: Fotobanka stock.xchng, Vangelis Thomaidis

Snaha Evropy tyto země zachránit nemá podle Buitera skoro žádnou šanci na úspěch. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond jim sice poskytly miliardové půjčky. Výměnou za ně ale žádaly skoro šestiprocentní úrok, což je podle Buitera příliš.

Stav veřejných financí obou zemí se tak jen zhorší. Evropa by proto měla podmínky pomoci zmírnit a navíc výrazně navýšit záchranné balíčky pro další ohrožené země.

Na nevyhnutelnosti řeckého bankrotu se shoduje většina světových ekonomů. Další ohrožené země ale podle nich ještě mají šanci pádu do dluhové pasti uniknout.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme