Na finanční pomoci Portugalsku se může podílet i Česko

Česká republika by se dnes měla dozvědět, jak se bude podílet na pomoci Portugalsku. Na záchranu zadlužené země má být použit i fond, jehož součástí jsou všechny členské státy Evropské unie, tedy i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedaleko obchůdku pana Barrose stojí lisabonská radnice

Nedaleko obchůdku pana Barrose stojí lisabonská radnice | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Detaily pomoci Portugalsku dnes v Lisabonu zveřejní Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Dohromady zemi půjčí 78 miliard eur, tedy skoro dva biliony korun.

Unie už dřív potvrdila, že její díl pomoci má pokrýt i záchranný fond, který jménem všech členů spravuje Evropská komise. Za půjčky Portugalsku by tak ručilo i Česko.

Podle výpočtu Českého rozhlasu půjde v přepočtu zhruba o 6 a půl až 8 miliard korun – podle toho, jestli pomoc z tohoto fondu půjde i portugalským bankám. Česko ale Lisabonu přímo nic půjčovat nebude. O své peníze by přišlo jen tehdy, kdyby Portugalci nakonec zbankrotovali.

Portugalci budou muset výměnou za půjčky provést tvrdé reformy. Podle týdeníku Expresso půjde o snížení podpory v nezaměstnanosti nebo o zvýšení některých daní.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme