Na internetu je k dispozici seznam nekvalitních čerpacích stanic

Informace, po kterých léta volali spotřebitelé, je na světě. I když vypluly za poněkud kuriózních okolností, a instituce disponující těmito daty oficiálně se od jejich publikace distancuje. Obecně prospěšná společnost Acta non verba zpřístupnila na internetu seznam čerpacích stanic, u kterých zjistily kontroly nedostatky u kvality pohonných hmot. Tedy seznam, který, jak sama léta upozorňuje, Česká obchodní inspekce zveřejňovat nemůže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzínu. (Ilustrační foto)

Tankování benzínu. (Ilustrační foto) | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Údaje týkající se loňských kontrol mluvčí ČOI nechtěl komentovat a odmítl také potvrdit jejich pravost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O seznamu čerpacích stanic, které v loňském roce neprošly kontrolou ČOI, mluvili na Radiožurnálu Vojtěch Razim, ředitel společnosti Acta non verba, která seznam zveřejnila, a Tomáš Mikšovský, šéfredaktor specializovaného časopisu Petrolmagazín

„S Českou obchodní inspekcí se již více než rok soudíme o zveřejnění těchto seznamů. Náš právník ale přišel s myšlenkou, že bychom se k tomuto seznamu mohli dostat jinou cestou. Rozhodli jsme se, že se ČOI zeptáme na seznam všech kontrolovaných pump v roce 2009 a po nějakém čase se zeptáme na seznam všech pump, které byly úspěšné, tedy touto kontrolou prošly. České obchodní inspekci jsme samozřejmě neřekli, že posléze oba seznamy porovnáme, jinak bychom je nedostali,“ vysvětluje princip, jak se k utajovaným informacím o loňských kontrolách společnost Acta non verba dostala její ředitel Vojtěch Razim.

„Z vyjádření České obchodní inspekce, že nemůže potvrdit pravost ani nepravost dokumentů, si dělám závěr, že dokumenty jsou pravé. Kdyby tomu tak nebylo, ČOI by velmi rychle potvrdila, že dokumenty pravé nejsou,“ uvádí Razim.

Razim podle svých slov nemá pocit, že by se zveřejněním informací pohybovala společnost Acta non verba na hraně, když i samotná ČOI odmítá seznam zveřejnit:

„Zákon 106 o poskytování informací naopak České obchodní inspekci ukládá povinnost, seznam benzínových pump, které neprošly jejich kontrolou, zveřejnit. Je to ještě o to horší, že existuje velmi propracovaný právní názor kanceláře ombudsmana, který říká, že se to týká i tohoto případu kontroly pohonných hmot,“ říká Razim

Vodítko pro řidiče?

„Myslím si, že tento seznam bohužel pro řidiče vodítkem není. Týká se zaprvé poměrně starých údajů. Zadruhé jsou v seznamu pumpy, jejichž vzorky nevyhověly zkouškám v laboratořích. Tyto společnosti ale musíme rozdělit na dvě skupiny. U některých společností nevyhověl vzorek spíše bodem vzplanutí, což je požárně bezpečnostní údaj o palivu a nikoliv závada, která by mohla poškodit vozidlo zákazníka. Do druhé skupiny patří společnosti, které se snaží si přivydělat a do pohonných hmot přimíchávají nepovolené příměsi,“ odmítá relevantnost seznamu Tomáš Mikšovský, šéfredaktor specializovaného časopisu Petrolmagazín.

Podle něj zveřejnění tohoto seznamu minimálně poškozuje dobré jméno mnoha firem, které se snaží prodávat kvalitní pohonné hmoty.

„Informace ve zveřejněném seznamu opravdu nejsou čerstvé. Abychom ale seznam vůbec dostali, museli jsme si zvolit nějaké ucelené období. Přesto si myslím, že to je pro řidiče velmi užitečné vodítko, protože kdo kradl v roce 1989, s přispěním ČOI mohl vesele krást dál i v roce 2010,“ reaguje na kritiku ředitel společnosti Acta non verba Vojtěch Razim a dodává:

„To, že do jednoho pytle spadly pumpy, které měly bagatelní přestupky, společně s těmi, které vědomě okrádají, je pravda a nás to mrzí. Vyzíváme proto Českou obchodní inspekci, aby k tomu vydala prohlášení a uvedla to na pravou míru. Oni mají klíč k těmto datům.“

Společnosti Acta non verba se dle slov Vojtěcha Razima ozvalo již několik provozovatelů benzinových pump ze seznamu s tím, že v jejich případě šlo opravdu o bagatelní přestupek. Tato prohlášení budou proto na stránkách společnosti zveřejněna a bude na každém řidiči, jestli jim uvěří či ne.

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme