Na Islandu soudí expremiéra za to, že přivedl zemi téměř na mizinu

Je to snad vůbec poprvé v historii Islandu, kdy před soudem stojí jeho vrcholný politik a zodpovídá se z vážných obvinění. Obžalovaným je bývalý islandský premiér Geir Haarde, který je obviněn z nečinnosti během ekonomické krize před třemi lety a také z neschopnosti, která se podepsala na tom, že Island v podstatě skončil na mizině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihovýchodní pobřeží Islandu

Jihovýchodní pobřeží Islandu | Foto: Martin Stiller

Všechny tři velké islandské banky šly tehdy do příliš rizikových obchodů. A když pak přišla krize, najednou neměly dost peněz na to, aby splácely své dluhy. A skončily. Podle obžaloby to byla právě povinnost expremiéra Haardeho, aby takové obchody nedovolil. Měl mnohem dříve zakročit a pomyslně zatáhnout za záchrannou brzdu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor ČRo Pavel Polák v Odpoledním Radiožurnálu.

Soudní proces s šedesátiletým politikem Geir Haardem začal v těchto dnech. Hlavní žalobkyně Sigridur Fridjonsdottir pro něj žádá dva roky vězení. Přitížit by mu mohla i skutečnost, že před rokem 2006, kdy se stal islandským premiérem, byl ve funkci ministra financí, a že tudíž stál u zrodu nové bankovní strategie, která vedla tam, kam vedla - tedy na mizinu.

Haarde svou vinu odmítá, prý mu vždy leželo na srdci především blaho své země. A to, z čeho je nyní obžalován, považuje za absurdní. Celý proces označuje za čistě politický. Navíc se mu nelíbí ani fakt, že soud je složený ze sedmi soudců a osmi poslanců.

„Nicméně v tomhle islandském případu se skrývá zajímavá myšlenka. Možná je inspirativní i pro Českou republiku. Že politik je přece ten, komu občané dávají svou důvěru, že povede svou zemi dobře a správně. A že má za to pochopitelně nést i zodpovědnost - tedy že se má z toho, jak zemi vede, zodpovídat,“ uzavřel redaktor ČRo Pavel Polák.

Pavel Polák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme