Na italské reformy začne dohlížet Evropská komise

Na italské politiky dnes začne přímo v Římě dohlížet Evropská komise. Její experti dnes přijedou do italského hlavního města, aby ohlídali, jak současná vláda prosazuje slíbené hospodářské reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Itálie napjatě čeká na výsledky klíčového hlasování o státním závěrečném účtu za rok 2010

Itálie napjatě čeká na výsledky klíčového hlasování o státním závěrečném účtu za rok 2010 | Zdroj: Reuters

Příští týden se ke komisařům z Evropské komise přidají ještě experti z Mezinárodního měnového fondu.

Premiér Silvio Berlusconi musel reformy slíbit kvůli pokračující dluhové krizi. Zavázal se tedy k uvolnění pracovního trhu nebo privatizaci státního majetku.

Berlusconi je v Itálii u moci osm z posledních deseti let a za tu dobu toho podle expertů udělal pro ekonomický růst jen minimum.

Proto v Bruselu málokdo věří, že premiér změny skutečně prosadí. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond se tedy s Římem dohodli na monitoringu vládního reformního programu, který chce Berlusconi v Parlamentu prosadit do konce měsíce.

Reformy po Itálii požadují investoři, kteří se obávají, že bez nich země nedokáže splácet své obrovské dluhy.

Italský premiér Silvio Berlusconi ztratil většinu v poslanecké sněmovně a včera se rozhodl podat demisi. Stane se tak ale až poté, co italský parlament schválí rozpočet a některá z protikrizových opatření požadovaných Evropskou unií.

Vědunka Lunardi, Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme