Na Jadranu by v budoucnu mohly vyrůst desítky těžebních plošin

Pod Jadranem jsou možná velké rezervy ropy a zemního plynu. Chorvatsko teď zahajuje průzkum, který by měl ukázat, jak velká ložiska těchto strategických suroviny mohou pod jeho dnem být.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatský ostrůvek Mrčara

Chorvatský ostrůvek Mrčara | Foto: Martin Ježek

Pokud průzkum bude úspěšný, mohlo by na Jadranu vyrůst asi 70 nových těžebních plošin. Těch je na italské straně moře přes stovku, na chorvatské ale zatím jenom 15. Všechny patří společnosti INA , která má na těžbu zemního plynu a ropy do této chvíle monopol.

Rozšíření těžby záviselo na tom, jestli Chorvatsko a rovněž Černá Hora včas schválí zákon o uhlovodících, což se v tuto chvíli právě děje. Zájem o těžbu už projevily největší petrochemické koncerny i ropní giganti v regionu. V blízké době by tak mělo začít snímkování mořského dna, které je základem dalšho průzkumu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti těžby ropy na Jadranu mluvil zpravodaj ČRo v Chorvatsku Martin Ježek

Chorvatsko si od ropných rezerv slibuje desítky milionů dolarů ročně do státního rozpočtu a také de facto stoprocentní energetickou nezávislost. Vlastní spotřebu nafty by chtělo uspokojit z 80 procent a zemní plyn dokonce plánuje vyvážet.

Komplikací je ovšem to, že dosud nebyla stanovena mořská hranice mezi Chorvatskem a Černou Horou. Tudíž začít tam těžit by zřejmě bylo poměrně problematické. Panují také obavy z ekologické zátěže. Podle kritiků těžby je prý klidně možné, že ekologické problémy, které mohou nastat, nakonec převáží nad finančními a dalšími přínosy.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme