Na jednoho dlužníka připadá přes pět exekucí, loni jich bylo nařízeno 680 tisíc

GRAF V ČLÁNKU. V Česku loni klesl o desetinu počet nově zahájených exekucí, o 5 procent však narostl celkový počet běžících případů. Soudní exekutoři začali vymáhat 680 tisíc dluhů. Podle Exekutorské komory ČR je nejvíc lidí v exekuci v Ústeckém kraji a v Praze. Čtyři a více exekucí má již 413 tisíc občanů České republiky. Zprávu Exekutorské komory za rok 2016 ale zpochybnilo neformální uskupení Exekutoři proti teritorialitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Nejvíc exekucí běží proti lidem mezi 28 až 47 lety, celkem jde o 2,6 milionu exekucí. Nezanedbatelný podíl mají i starší lidé. „Například u občanů starších 68 let registrujeme kolem 110 tisíc exekucí,“ říká viceprezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil.

Co dalšího vyplývá ze zprávy? - U fyzických osob probíhalo loni celkem 4,5 milionu exekucí proti 834 tisícům dlužníků, u právnických osob potom 228 tisíc exekucí proti 68 tisícům dlužníků. Celková vymáhaná částka v roce 2016 byla 325 miliard korun, zatímco v roce 2015 to bylo 302 miliardy korun.
- Více než polovina exekucí se vztahuje na dluhy do 10 tisíc korun. 49 procent ze všech dlužníků má 4 a více exekuce. Počet občanů se 4 a více exekucemi vzrostl v roce 2016 na 413 000 (meziroční nárůst o 10 procent). O 19 % narostl počet občanů s 1- 3 exekucemi na 421 000.

Podle informací zveřejněných Exekutorskou komorou ČR se loni počet nově zahájených exekucí snížil oproti roku 2015 o 10 procent. Celkový počet běžících exekučních řízení však meziročně vzrostl o 5 procent.

V roce 2016 bylo nařízeno 680 tisíc exekucí. Nejvíce nových exekucí bylo v roce 2016 zahájeno v Ústeckém kraji (téměř 99 tisíc) a v Praze (téměř 97 tisíc). Z pohledu poměru počtu nově nařízených exekucí k počtu obyvatel je na tom nejhůře kraj Ústecký, naopak nejlépe kraj Zlínský.

V zastoupení pohlaví vedou muži, na které se vztahuje kolem 62 procent všech vedených exekučních případů.

Poslanci stále nepřijali návrh změny exekutorského zákona. Nejen zadluženým to komplikuje život

Číst článek

V roce 2016 bylo zahájeno zhruba 4200 exekucí na výživné. 3300 případů se vztahovalo k výživnému na nezletilé dítě. V souvislosti s vymáháním dlužných alimentů bylo v loňském roce pozastaveno 1407 řidičských oprávnění.

Více než polovina exekucí se vztahuje na dluhy do 10 tisíc korun. 49 procent ze všech dlužníků má 4 a více exekuce. Počet občanů se 4 a více exekucemi vzrostl v roce 2016 na 413 000 (meziroční nárůst o 10 procent). O 19 % narostl počet občanů s 1- 3 exekucemi na 421 000.

Exekuce se koncentrují na stále užší okruh dlužníků a jedna fyzická osoba tak má v průměru 5,3 exekuce.

Exekutorů v Česku ubývá. Pelikán volá po snížení na polovinu, komora chystá ústavní stížnost

Číst článek

„Mnohačetnost exekucí tak stále zůstává jedním z nejtíživějších celospolečenských problémů. U většiny pohledávek je u lidí, kteří čelí zároveň několika exekucím, prakticky nemožné dlužnou částku v únosném čase vymoci,“ řekla prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

„Na jedné straně je sice méně nových exekučních případů, nicméně jejich celkový počet roste. Z toho plyne, že se nám daří bohužel vymáhat stále méně exekucí,“ dodala.

Exekutorská komora i proto prosazuje místní příslušnost exekutorů. Při zavedení tohoto principu by byly exekuční případy přidělovány exekutorům podle místa trvalého bydliště dlužníků a byla by tak podle Fučíkové posílena nezávislost soudního exekutora.

exekuce bytu, ilustrační foto | Foto: Praha 5

Ta by otevřela cestu k větší finanční participaci věřitelů na nákladech exekuce, takže by je motivovala k zodpovědnějšímu vymáhání svých pohledávek, dodala.

Neformální uskupení Exekutoři proti teritorialitě uvedlo, že statistiky neukazují na zhoršování problému narůstajícího počtu exekucí. Svědčí podle něj jen o tom, že se rozběhnuté exekuce nedaří rychle ukončovat - mimo jiné proto, že možnosti exekutorů vymoci pohledávky byly četnými legislativními změnami výrazně omezeny.

Zavedení místní příslušnosti soudních exekutorů uskupení odmítá.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme