Na jednoho z hlavních akcionářů Jukosu byl vydán zatykač

Ropnou společnost Jukos postihla další rána. Dnes byl totiž vydán zatykač na jednoho z hlavních akcionářů Jukosu Leonida Něvzlina. Moskevský soud ho obviňuje z vraždy a pokusu o vraždu. Jeho právníci ale tvrdí, že jde o vymyšlený útok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij | Zdroj: ČTK

Něvzlin žije v současné době v Izraeli, kam se jeden z hlavních akcionářů Jukosu uchýlil do dobrovolného exilu po obvinění z daňových úniků a zpronevěry. Jak uvedli Něvzlinovi advokáti, je jejich klient občanem Izraele a nemělo by mu hrozit vydání ruským soudům.

Dnešní vydání zatykače je navíc podle právníků nezákonné a jedná se podle nich o další pokus dostat Něvzlina na základě vymyšlených obvinění před soud. Něvzlin je obviněn z osnování spiknutí a objednávek několika vražd nejen konkurentů, ale také nepohodlných akcionářů Jukosu.

Zatykač je další z komplikované řady právních akcí proti největšímu producentu ropy v Rusku., považovaných za politicky motivované proti kremelské opozici. Ta poslední vedla k dalšímu propadu cen akcií ropné firmy, která balancuje na hraně bankrotu, protože má obstavené účty a není schopna platit ani za přepravu své ropy.

Bývalý šéf koncernu Michail Chodorkovskij podporoval politické síly proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a dnes čeká ve vězení na proces kvůli obviněním z defraudace, daňových úniků a padělatelství.

Petr Voldán, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme