Na Kladně se spustila nová průmyslová kovárna

Na Kladně začala fungovat nová kovárna. Na tom by nebylo nic tak mimořádného, kdyby to nebyla kovárna průmyslová, kterou spustila firma Poldi Hütte s německým kapitálem. Ta v areálu bývalé Poldovky provozuje tradiční hutní výrobu od roku 1999, i když v daleko menším měřítku než dřívější zkrachovalý kombinát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladno - Poldihaus

Kladno - Poldihaus

Kovárna s lisem a výrobní linkou stála 30 milionů eur a je podle firmy Poldi Hütte poslední šancí na udržení podniku nad vodou.

Podle kladenského primátora Dana Jiránka je otevření kovárny významné zejména v době krize. "Je velmi důležité, že se zde plánují nové investice, že podnik má šanci dále pokračovat," uvedl Jiránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

SSD: Kladenský primátor Dan Jiránek o spuštění nové průmyslové kovárny v areálu bývalé Poldi

Poldi Hütte bude zaměstnávat 200-300 lidí. "V areálu funguje ještě provoz Třineckých železáren a strojírna, přišel nový italský investor, je tam zaměstnáno kolem 500-700 lidí. V porovnání s minulostí, kdy v celém areálu pracovalo 20-25 tisíc lidí, dnes v tom území pracuje maximálně 4 tisíce lidí," popsal Jiránek.

Dodal, že ve "staré" Poldi, která je jednou ze tří částí areálu bývalého mamutího hutního podniku, by měl vzniknout i výzkumný ústav biotechnologií, což je projekt, na němž spolupracuje město s vysokými školami a akademií věd.

Oživování všech tří částí areálu je ale podle Jiránka velmi pomalé, navíc kvůli krizi se téměř zastavilo.

"Plány byly, investoři vykupovali pozemky, ale nyní jsou jejich plány utlumeny. Chceme nyní využít evropských peněz, udělat analýzu rizik, opravujeme například komunikace," vysvětil Jiránek.

Areál je podle něj dosud ve velmi špatném stavu. "Nejhorší pro investory je, pokud tam zbudou neidentifikovatelné staré ekologické zátěže. Pak se totiž vůbec nedá určit cena pozemků," shrnul Jiránek.

Martin Dorazín, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme