Na konci léta bylo bez práce více než půl miliónu lidí

Na konci srpna bylo u nás bez práce přes 536 tisíc lidí. Podle metodiky Mezinárodní organizace práce, kterou se řídí většina států EU a začalo ji používat i Česko, vzrostla nezaměstnanost na 9,3 procenta. Podle původní metodiky by v srpnu činila 10,2 procenta. Na jedno volné místo v průměru připadá 11 uchazečů. Situace se ale liší podle krajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Počet lidí bez práce v srpnu mírně vzrostl na 536 tisíc, oznámilo dnes Ministerstvo práce a sociálních věcí. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o jednu desetinu procenta na celkových 10 celých 2 desetiny procenta. To je údaj podle původní metodiky. Podle nového způsobu výpočtu, který se používá téměř ve všech zemích Evropské unie, by nezaměstnanost dosáhla jen 9,3 procenta.

Jak dodává Vladimír Hrubý z Ministerstva práce a sociálních věcí, v tomto případě jde totiž jen o tzv. dosažitelné uchazeče o práci, "tedy ty uchazeče, kteří mohou nastoupit do zaměstnání. Rozdíl mezi těmi dvěma počty je přibližně 37 tisíc. To jsou uchazeči o zaměstnání, kteří jsou evidovaní na´úřadech práce ale do zaměstnání by nemohli nastoupit, protože jsou v rekvalifikaci nebo ve výkonu trestu, ve vazbě, nemocní nebo jsou na mateřské dovolené."

Průměrná míra nezaměstnanosti je 9,3 procenta. Nad tímto průměrem je už 31 okresů. Nejhůře je na tom Mostecko, kde míra nezaměstnanosti přesáhla 23,5 procenta. Následují Teplice, Chomutov, Ostrava a Karviná, kde je nezaměstnaných kolem 17 procent. Ačkoli tam přibylo během měsíce 1000 nezaměstnaných, mlučí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová je optimistka. Očekává, že počet volných míst neklesne tolik jako na přelomu roku. "Tři okresy v kraji Ostrava Opava a Nový Jičín se dostaly už v srpnu pod úroveň počtu nezaměstnaných ve stejném měsíci loňského roku. Celkově ten letošní vývoj je podstatně příznivější než ve stejném období loňského roku."

V celé republice stále zůstává bez práce více žen než mužů. Na celkové nezaměstnanosti se podílejí 53 procenty. "Určitě proto, že jsou oběťmi diskriminace. To nejhorší období pro ženy je mezi 25-35 lety, protože v tu dobu jsou považovány zaměstnavateli za neperspektvní," říká ředitelka pro vzdělávání Gender studies Alena Králíková.

Mezi nezaměstnanými přibylo v srpnu jako každé prázdniny hodně absolventů škol. Jak Hrubý dodává, pozitivní je, že jich letos přišlo méně. "Ten počet rok od roku klesá, protože absolventi využívají jednak absolventské praxe, jsou aktivnější ve vyhledávání zaměstnávání a vnímají i to, že 1. října nabyde účinnosti nový zákon o zaměstnanosti, který na ně bude také přísnější."

S příchodem podzimu se počet nezaměstnaných pravděpodobně ještě zvýší.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme