Na Královéhradecku roste zájem o palivové dříví. Lesní správy hlásí rekordní prodeje

O dřevo na topení je v Královéhradeckém kraji stále větší zájem. Podle údajů Českého statistického úřadu dřevem v kraji topí přes 18 tisíc domácností - tedy dvakrát víc než před deseti lety. Letos prodeje překonávají rekordy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec (ilustrační foto)

Dřevorubec (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hradec Králové - Malšovice, prodejní místo městských lesů. Tady se auta před závorou stavěla do fronty už skoro hodinu před otevřením:

„Budu kupovat dub." „Mám ústřední topení a krbová kamna,“ říkají zájemci o palivové dřevo. Toho hradecké městské lesy prodávají každoročně víc a víc, jak potvrzuje nadlesní Tomáš Jankovský:

„Jestliže jsme v roce 2009 začínali na 300 kubících prodaných za rok, letos to vypadá na 1200 až 1500 kubíků."

Prodeje každým rokem stoupají i jinde, například v Kolowratských lesích Rychnov nad Kněžnou. Poptávka se zvyšuje také v souvislosti s rostoucími cenami plynu a elektřiny:

„Jeden z důvodů je ten, že byla dlouhá zima a lidem došly zásoby v dřevnících. Druhý je ten, že spousta lidí si do bytů nainstalovala jakožto alternativní zdroj tepla krbová kamna,“ upřesňuje důvody vedoucí Správy Kolowratských lesů Jan Kejzlar.

Většina lesů, kde se palivové dříví prodává, má zatím zásob dostatek, mimo jiné díky větrným kalamitám.

Lidé se připravují na zimu, za loňské ceny ve velkém nakupují dřevo

Číst článek

Bohuslav Štěpánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme