Na letišti Ostrava-Mošnov vznikne opravna Boeingů

Mezinárodní konsorcium investorů z Velké Británie a Islandu chce na mezinárodním letišti Ostrava-Mošnov do poloviny roku 2002 vybudovat opravárenský závod pro velkokapacitní letadla. Projekt s investičními náklady více jak 400 miliónů korun má vytvořit 250 nových pracovních míst v leteckém průmyslu a další místa ve stavebním průmyslu během výstavby závodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahraniční investoři počítají při výstavbě závodu s vládními investičními pobídkami. Základní smlouva o pronájmu pozemku, která je nyní v majetku České správy letišť, má být podepsána již před koncem letošního roku. Se zahájením výstavby závodu se počítá v polovině roku 2001. Projekt se má realizovat v rámci offsetového programu BAe Systems-Saab, i když tendr na stíhačky teprve proběhne.

Zahraničním investorům se nepodařilo ve Velké Británii sehnat vhodnou lokalitu pro opravu letadel typu Boeing 747 (jumbo-jet), takže se po roce jednání rozhodli pro letiště Mošnov. "Ostravské letiště má velký potenciál pro opravárenský závod, a to délkou letové a přistávací dráhy, parkovacími místy pro letadla a rezervovanou pracovní sílou," vysvětlil Toti Gardarsson z islandské společnosti Air Atlanta.

Opravárenský závod má především tvořit hangár o velikosti 146 metrů krát 86 metrů, do kterého se vejdou dvě letadla Boeing jumbo-jet a jedno letadlo DC-10. Kromě hangáru má být přistavěna také správní budova.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme