Na levnější vejce se stojí dlouhé fronty. Lidé je jezdí nakupovat i do Německa

Vajíčková hysterie v Česku neustává, naopak. Na čerstvá vejce se někde stojí i fronty, a jsou dokonce na příděl. Jako v prodejně u drůbežárny v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Kvůli menšímu počtu slepic v nových klecích, které musí splňovat evropskou normu, je produkce vajec nižší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní velikonoční vejce před Galerií Harfa

Výherní velikonoční vejce před Galerií Harfa | Foto: Monika Puchingerová

Lidé si z drůbežárny odváželi i 25 plat vajec najednou, proto musel být prodej na osobu omezen.

„V České Lípě stojí deset vajec 69,90. Tady stojí malé vajíčko 3,50 a velké pět korun. Minulý týden to bylo ještě o 50 haléřů méně,“ říká jedna ze zákaznic, která stojí frontu.

„Musela jsem jít ještě jednou do fronty, protože příděl je jen dvě plata na osobu,“ doplňuje druhá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve frontě před drůbežárnou v Jablonném v Podještědí na Liberecku natáčela Ivana Bernáthová. O situaci na německém trhu s vejci mluvila na Radiožurnálu také tamní zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Češi si pro levnější vejce jezdí také do sousedního Německa. O české vaječné turistice v posledních dnech informovala také německá média. Vajíčka v tamních supermarketech jsou téměř o polovinu levnější než u nás.

„Právě jsem se vrátila z trhu, prodejci mi říkali, že se cena vajíček nijak nezměnila. Do Velikonoc se zdražením nepočítají. Podle jedné z prodejkyň, která nabízela bio vejce, je v Německu určitý nedostatek těchto bio vajec, protože i když je jejich cena vyšší, poptávka po nich roste. V supermarketech však nouze o vejce není, nejlevnější stojí na přepočet dvě koruny a šedesát haléřů,“ říká zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová.

O dramatické situaci ale podle ní mluví šéf svazu německých pekařů. Dodávky některým pekařům váznou a údajně již přemýšlejí, jak změnit recepty, aby tolik vajec do velikonočního pečiva nepotřebovali.

Řada evropských zemí, nejen Česká republika, se nepřizpůsobily evropské směrnici a tak na evropských trzích cena vajec roste. To se v Německu projevuje u výrobců vaječných těstovin, likérů nebo majonéz.

Klára Stejskalová, Ivana Bernáthová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme