Na německé železnici se stávkovalo za vyšší mzdy

Němečtí strojvůdci ukončili stávku, kterou si chtěli vynutit výrazné zvýšení mezd. Protest se nakonec omezil pouze na regionální přepravu. Pracovní soud v Saské Kamenici totiž z tříhodinové stávky vyňal dálkovou a nákladní dopravu. Přesto se cestující mnoha rychlíků nedočkali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německý vlak

německý vlak | Foto: Jan Rosenauer

Německé dráhy nemohly čekat na výsledek mnohahodinového soudního jednání a sáhly s předstihem k nouzovému plánu. Ten ale počítal s nasazením pouze dvou třetin dálkových spojů a tak stávka nepřímo narušila taky provoz vlaků Intercity, Eurocity i rychlovlaků ICE. Některé z nich například končily svou jízdu ve stanici Hannover namísto původní cílové zastávky Hamburk.

Ve velkých aglomeracích byla značně omezena příměstská a městská doprava. Veřejnost ale byla dobře informována a lidé vyrazili do zaměstnání se značným předstihem, aby se protestu strojvedoucích vyhnuli. Německé dráhy taky nasadily stovky autobusů, které se staraly o náhradní přepravu. Nejhorší byla situace v oblasti Mnichova, Frankfurtu nebo Stuttgartu. V Bavorsku mezi osmou a jedenáctou třeba vypadl každý třetí dálkový spoj a dokonce každý druhý regionální vlak nebo souprava S-Bahnu.

Německé odbory strojvedoucích GDL si chtějí vymoci vlastní tarifní smlouvu, která by jim zajistila zvýšení platů o 31 procent. Dráhy by podle představ odborářů měly do začátku příštího týdne připravit nový kompromisní návrh. V opačném případě je svaz GDL připravený v protestech pokračovat.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme