Na opravy silnic půjdou tři miliardy jako v loňském roce, další miliardu ze státní rezervy Ťok nezískal

Na opravy silnic nižších tříd pošle vláda v letošním roce opět tři miliardy korun. Do krajů tedy půjde částka, jakou si předseda vlády Bohuslav Sobotka přál. Ministr dopravy další navýšení ze státní rezervy neobhájil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice druhé třídy číslo 259 na Českolipsku

Silnice druhé třídy číslo 259 na Českolipsku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Na renovace pro letošní rok bude uvolněno 2,5 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury a další půlmiliarda z vládní rozpočtové rezervy, informoval v pondělí na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Končí tak několikatýdenní spor mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem dopravy za hnutí ANO Danem Ťokem.

Ťok navrhoval rozdělit z vládní rozpočtové rezervy o miliardu více, tedy celkem 1,5 miliardy. Podle Sobotky by ale nebylo rozumné na začátku roku rozpustit téměř polovinu ze čtyřmiliardové vládní rozpočtové rezervy. Původně vláda žádala, aby ministerstvo dopravy našlo pro mimořádnou dotaci krajům zhruba tři miliardy korun. Koncem ledna Ťok na jednání s kraji řekl, že z fondu dopravy je možné krajům přispět dvěma miliardami korun, následně částku o 500 milionů korun zvýšil.

Vládní koalice se zatím neshodla na finanční pomoci krajům se mzdami řidičů hromadné dopravy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme