Na peníze ze zahraničí čekají české firmy až 7 týdnů

Platby podniků ze zahraničí se zpožďují. Ukazují to výsledky studie pojišťovny pohledávek Atradius. Ačkoli je předepsaná doba splatnosti pro zahraniční partnery 33 dnů, ve skutečnosti přicházejí peníze za faktury českým firmám o dva týdny později, tedy po 47 dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Přitom zahraniční zákazníci platí českým podnikům pomaleji než společnostem v Německu nebo v Polsku. Podle ředitelky Atradius pro Českou republiku Markéty Stržínkové průzkum naznačuje, že se situace bude ještě zhoršovat.

"Svědčí to o tom to, že banky snížily objem peněz v oběhu a firmy musí více dbát na to, jaké mají cash flow. Tento vývoj očekáváme i v budoucích měsících. To znamená, že se bude snižovat objem peněz a bude se zvyšovat doba, kdy firmy budou platit své faktury," popsala Stržínková.

Ta zároveň očekává, že banky ve chvíli kdy uvidí výsledky za rok 2009, budou dále omezovat financování svým partnerům.

Na české firmy si nikdo nestěžuje

Zatímco tuzemská platební morálka podniků se zhoršuje, v zahraničí si partneři českých společností nestěžují. Oproti loňskému roku dostávají platby za faktury z České republiky o třináct dní rychleji.

"Z našich údajů, kde jsme zkoumali více než tři a půl tisíce respondentů, vyplývá, že české firmy platí do zahraničí v průměru do třiatřiceti dnů," řekla Stržínková.

České podniky jsou nicméně podle ředitelky pojišťovny pro Českou republiku v nevýhodě.

"Tam hraje velikou úlohu kultura zemí v obchodování, protože Polsko a Německo jsou silnější partneři a české firmy nemají vždy tak silnou roli ve vyjednávání. Pozor by si měly dávat české firmy především na odběratele ve Španělsku a v Itálii," dodala.

Jitka Hanžlová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme