Na podání daňového přiznání zbývají poslední hodiny

Finanční úřady po celé republice dnes čekají nápor klientů. Jednatřicátý březen je totiž posledním dnem pro odevzdání daňového přiznání za loňský rok v řádném termínu. Týká se to těch poplatníků, kteří si formuláře vyplňují sami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Přiznání daně z příjmu fyzických osob neodevzdala ještě zhruba polovina lidí. U přepážek se přitom zatím fronty netvořily, lidé ani příliš nevyužívali prodloužených nebo dokonce sobotních otevíracích dob finančních úřadů.

Mluvčí Finančního ředitelství pro Prahu Miroslava Bardonková Radiožurnálu potvrdila, že úřady mají rozšířenou pracovní dobu i dnes. "Všechny finanční úřady budou mít v úterý otevřeno až do šesti hodin večer, a to jak na podatelnách, tak na pokladnách," uvedla.

Podle úředníků občané zřejmě již tradičně nechávají daňové přiznání na poslední chvíli. Například ředitel finančního úřadu v Hradci Králové Miroslav Zehnálek očekává, že by dnes měli obsloužit na tři tisíce klientů. "Doufám, že průběžně budeme stíhat odbavovat," řekl Zehnálek.

Řada lidí ale spoléhá na pobočky České pošty s delší otevírací dobou. Pro splnění termínu odevzdání totiž není rozhodující datum doručení formuláře na finanční úřad, ale den odeslání. Peníze je pak nutné poslat nejlépe bankovním převodem.

V neposlední řadě je možné daňové přiznání podat elektronicky přes internet, a to dokonce i bez elektronického podpisu. "Potom je ovšem nutno ve lhůtě do tří dnů poslat zkrácený opis daňového přiznání, můžete to podepsat, strčit do obálky a poslat finančnímu úřadu. I když tedy podáte bez zaručeného elektronického podpisu, 31. března máte podáno," doplnila Miroslava Bardonková.

Kdo dnes přece jen nestihne přiznání podat, musí počítat se sankcemi. "Můžeme navýšit daňovou povinnost o deset procent v případě nepodání v termínu nebo úrok při pozdním zaplacení. Bude-li včas zaplaceno a zpozdí se o nějaký den poplatník, tak budeme shovívaví," upozornil ředitel královéhradeckého finančního úřadu Miroslav Zehnálek. Lidé, kteří využívají služeb daňového poradce, mají ovšem čas až do konce června.

Loni podalo přiznání k dani z příjmu fyzických osob téměř 2,5 milionu lidí. Letos úředníci očekávají, že přiznání dorazí až o 30 procent méně. Důvodem jsou změny v legislativě, například zrušení společného zdanění manželů.

Dáváte si stranou peníze na zaplacení daní? Hlasujte v naší anketě!

Martin Hromádka, Alžběta Havlová, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme