Na podpoře projektu Airbusu A400M se dohodlo 7 zemí

Projekt evropského vojenského transportního letounu A400M je zřejmě zachráněn. Španělsko oznámilo, že se sedm zemí, které o obří letoun mají zájem, dohodlo a koncernu EADS dají další miliardy eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

I když vrtulový A400M má už první let za sebou, projekt se neustále opožďuje a prodražuje. Německá média píší dokonce o tom, že náklady na vývoj letadla explodovaly. Letoun by měl být využíván v bojových i humanitárních misích, je to stroj do extrémních podmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Robejšek ve Světě o desáté.

Španělská ministryně Carme Chacónová po setkání se svými evropskými kolegy v Palma de Mallorce uvedla, že dohoda o další podpoře projektu letadla A400M je na stole. Během dneška by měla pokračovat jednání technického rázu.

První téma, které nutí evropské politiky přisypávat další peníze do stále se prodražujícího projektu, je podle experta na mezinárodní ekonomiku a politiku Petra Robejška téma sociální. Dále je to podle něj hospodářko-politické téma, a pak téma airbusu.

"Evropanům teď nezbývá nic jiného. Když podepsali smlouvu s airbusem EADS, tak se v tu chvíli stali určitým způsobem i rukojmími této firmy," řekl Robejšek.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme